Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El CEIC Alfons el Vell beca un estudi sobre monedes en la vil·la del Rajolar de Gandia

Les altres beques són per un anàlisi de les elits de poder a la comarca i per a un treball sobre murals identitaris dels pobles

Reconstrucció de la vil·la romana del Rajolar de Gandia en el segle II. | MAGA/VICENT ALMAR

El Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell ha decidit concedir la Beca Josep Camarena d’investigació d’història i territorial, corresponent a l’any 2021 i dotada amb 4.000 euros, a dos treballs diferents, que gaudiran d’aquesta ajuda a la recerca de forma íntegra.

Un treball és «La vil·la romana del Rajolar (Gandia). Tractament, conservació i estudi numismàtic», d’Imma Garrigós, Maria Garcia i Adriana Molina, les quals plantegen un estudi pormenoritzat de l’inèdit i desconegut fons de monedes procedents de la vil·la romana del Rajolar. Es tracta d’una col·lecció numismàtica de més de dues-centes monedes que abasten un ampli ventall cronològic, des del segle III de l’actual era fins al segle IV. La finalitat de la recerca és donar a conèixer la importància dels processos de restauració i conservació de les peces numismàtiques en institucions museístiques, així com realitzar un estudi la col·lecció i de la seua influència en la circulació monetària en la Safor durant l’època romana.

La segona beca és per a «Elits de poder a la Safor durant els segles XVII i XVIII», de Frederic Barber, el qual pretén analitzar els grups de poder a la Safor a partir de l’impacte de l’expulsió dels moriscos al mateix temps que ompli el buit historiogràfic existent sobre l’univers de la noblesa comarcal durant el segle XVII i XVIII a partir de diferents famílies. A partir dels casos concrets de diverses famílies del terme general de Gandia com ara els Pérez de Culla, els Almúnia, els Faus o els Escrivà, l’autor vol documentar els mecanismes de manteniment i ascensió social de l’oligarquia rural valenciana durant el segle XVII.

Per altra banda, i per primera vegada en la història del CEIC, s’adjudica una beca de Creació Plàstica, dotada amb 4.000 €, i orientada a reforçar la consolidació professional dels artistes afavorint que aconseguisquen un nivell artístic rellevant. Altre objectiu que cal destacar és el d’obrir vies d’investigació que suposen una aportació al corpus teòric entorn de l’art contemporani, a més de fomentar la divulgació i el coneixement de l’escena artística.

El guanyador d’aquesta primera convocatòria ha sigut l’artista Noé Peiró Sansano amb el projecte : «Allò que ens fa ser; què ens defineix com a comarca». Un treball de diferents murals a partir de la d’investigació de diferents aspectes identitaris dels pobles de la comarca de la Safor.

Compartir el artículo

stats