Suscríbete

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Oliva acollirà la 18 edició de la Multaqa de les Cultures a la III Fira del Fil que es celebrarà del 17 al 25 d’octubre

La ciutat saforenca serà la seu de la tercera fase d’esta trobada de cultures que organitza la UNESCO

Els representants d’Oliva en la inauguració de la Multaqa | AJUNTAMENT D’OLIVA

Oliva acollirà en octubre la XVIII edició de la Multaqa de les Cultures, un encontre de diferents comunitats religioses que van començar a unirse en 1988, quan la UNESCO va convocar la 1ª Gran Multaqa del Mediterrani. La iniciativa reuneix, enguany, la comunitat cristiana, musulmana, hebrea, bahaí i budista sota el lema «Vents de Turisme i Hospitalitat: Rutes Marítimes de la Seda i el Grial».

L’esdeveniment consta de tres fases. La primera és l’acte d’obertura institucional que es celebrà a la Catedral de València la setmana passada i on assistiren Yolanda Balaguer, alcaldessa d’Oliva, el regidor de Memòria Democràtica i de Participació Ciutadana, Josep Escrivà, i la presidenta de l’Associació de Boixeteres i Artesanes del Fil, Maria Tomás, en representació de la ciutat de la comarca.

A més, hi ha una segona, que es celebrarà a Malta, i una tercera, que serà a la III Fira del Fil del municipi saforenc, entre el 17 i el 25 d’octubre, i situarà a la seu olivera en el mapa internacional de la Ruta de la Seda.

El tema d’enguany farà de l’esdeveniment una experiència única que atraurà turistes i estudiosos de la història d’este teixit, tan tradicional de la Comunitat Valenciana.

«Oliva sempre s’ha caracteritzat per ser una ciutat acollidora i aquests tipus d’actes la fan més gran, visible i oberta», ha declarat l’alcaldessa Balaguer.

Al mateix temps, l’edil Escrivà assegura que «el fet que Oliva forme part dels esdeveniments organitzats per UNESCO València és part d’un treball coral i de la contribució de moltes persones que estimen la nostra història com a poble de la Mediterrània».

El municipi té una forta tradició en la cria de cucs de seda i les labors del fil que, segons Escrivà, «es manté viva a través de l’associació de Boixeteres i Artesanes del Fil». Precisament per esta raó, ha sigut escollida com a seu de l’activitat.

La paraula Multaqa representa este encontre de diversitat i cultura perquè en àrab significa «lloc de trobada amistosa». Amb este espèrit de germanor i respecte, la convocatòria té com a finalitat reflexionar i debatre sobre la importància dels valors en la societat actual, habitualment dividida per motius ideològics o de creences religioses.

El president del Centre UNESCO València Mediterrani, Rafael Monzó, va expressar en l’acte d’obertura institucional, que «els valors unitius de la Mediterrania han demostrat la capacitat per a llançar un missatge global de convivència, tolerància i respecte, com hem pogut tornar a presenciar en el dia de hui».

Compartir el artículo

stats