Són ja tres les semanes que els onze voluntaris de l' ONGD Escoles Solidàries han passat en la comunitat indígena d' Ixcán (Guatemala) per dur a terme el projecte «Fomentar l'Educació Inclusiva a Ixcán» en la XII edició del Programa d'Intercanvi d'Experiències Educatives.

Estos docents voluntaris de la Comunitat Valenciana arribaren a Ixcán l'11 de juliol en esta iniciativa que pretén assistir a la comunitat durant un mes sencer en tot l'àmbit educatiu. Quatre setmanes que van passar acollits en les llars de les famílies maies a les quals donaran ajuda.

El projecte dels cooperants acompanyats per les psicopedagogues Sonica Canicio, Iolanda Torró i Laura Alcayna, s'expandix a aldees com les de Santa María Dolores, Mayaland, Victòria San José la 20, Trinitaria, Santo Tomás, Santiago Ixcán, Cuarto Pueblo, Nueva Jerusalén o Xalbal.

Estes aldees es troben integrades en el programa d'Escoles Solidàries d'Educadors Nordoccidentals, una iniciativa nascuda del conflicte armat en la dècada dels 80 en Guatemala. Tras el refugi de les comunitats als campaments a Mèxic, l'educació es va veure greument afectada. Esta va haver de ser impartida per persones que, sense especialització educativa, sí que posseïen algun grau en primària. D'estes necessitats s'inicia el projecte centrat en l'enfocament cap a una educació de qualitat a partir de la formació i la capacitació per mitjà de tallers i dels mateixos docents.

El 12 de juliol va començar la primera jornada de formació on els participants de la iniciativa pugueren parlar amb el Director General d'Educació Inclusiva, Williams J. Paztan.

Cinquanta assessors, coordinadors i professors formaven el conjunt dels assistents que van acudir a este esdeveniment en què tots feren un debat participatiu sobre la inclusió educativa i la metodologia necessària per a arribar a l'èxit educatiu.

Esta és la segona fase de les tres etapes que conformen el projecte. La primera va tindre lloc al llarg del curs on va participar Arcadi Oliveres com publicava Levante-EMV en el passat mes de març, una intervenció on el president de Justícia i Pau va intervindre en un debat organitzat en la Casa de Cultura de Xàtiva per parlar dels fonaments de la cooperació internacional amb especial èmfasi en el canvi social. D'esta manera, l'etapa d'estiu donarà pas a l'última fase, el periode de tancament en què es plantejarà un compromís reial i personal de canvi.

Este intercanvi d'experiències entre el professorat d'Escoles Solidàries i els de la comunitat índigena és allò enriquidor del procés, un projecte clau per als xiquets i xiquetes que busquen un futur en un lloc on les oportunitats no abunden.

Segons els responsables, esta és la importància del projecte, pal·liar les carències educatives en les zones més empobrides del país per deixar un poc d'esperança per al demà.