La catàstrofe ocorreguda amb l'erupció del volcà de Fuego a Guatemala el passat diumenge 3 de juny ha activat encara més la solidaritat de les ONG valencianes. Ja són més d'un centenar els morts que ha deixat aquesta crisi humanitària, amb més de 3.000 persones que han perdut les seues llars, centenars de desapareguts i al voltant de 2 milions de persones afectades.

Davant això, la Coordinadora Valenciana d'ONGD ha fet una crida a la societat valenciana així com a entitats e institucions públiques per tal d'obtindre fons i ajudar a les persones que més ho necessiten en aquestos moments a Guatemala. Així, ha habilitat un llistat amb el nom d'ONG que treballen a Guatemala com és el cas de Acción contra el Hambre, Assemblea de Cooperació per la PAU-CV, Caritas, Cruz Roja, Ecosol, Farmamundi, Fundación Plan Internacional España, Oxfam Intermón o Solidaridad Internacional PV, de les que ha facilitat a través de la seua pàgina web els seus contactes.

Segons explica la Coordinadora Valenciana d'ONGD, la població que resisteix a les zones properes al volcà de Fuego pateix ara talls d'electricitat, el col·lapse de llars i ponts, la falta d'accés a aigua potable, la pèrdua de collites i bloquejos de camins, que sobretot afecten a les comunitats indígenes. A més, segons informen, els fluxos de lava i cendra estan dificultant encara més el subministrament d'aliments a les poblacions properes al volcà.

Treball a llarg termini

«És necessari que es mantinga el recolzament en la zona afectada de manera sostinguda i, sobretot, el compromís a llarg termini per a poder garantir la reconstrucció. Les ONG per al Desenvolupament adquireixen el compromís a mitjà i llarg termini de treballar en la reconstrucció d'estructures educatives, sanitàries i econòmiques allà on es produixquen les emergències. Diverses ONGD membres de la coordinadora presents en la regió estan treballant per a garantir l'accés a les zones més afectades i atendre a les persones amb més necessitats», expliquen des de la coordinadora.

Una d'eixes ONG amb activitat a Guatemala es Oxfam Intermón, de la que la seua directora a Guatemala, Ana María Méndez, va fer un balanç de la situació: «El volcà de Fuego continua en erupció i no se sap amb certesa quan pararà. L'àrea propera al volcà no és segura i ha sigut molt perillós arribar a la majoria de les comunitats en el vessant del volcà a causa de les altes temperatures. Sabem que dos llogarets van ser sepultats pels fluxos piroclàstics, una mescla de blocs de lava i gasos que poden aconseguir temperatures de 700 centígrads. Els equips de busca estan treballant en condicions summament difícils i els esforços de rescat han sigut afectats per la falta d'equip adequat, poca visibilitat i el tancament de carreteres a causa de la pluja de cendra, fluxos de lava i devessalls de llot».

Encara que ja ha passat una setmana des de la primera erupció, la situació continua sent crítica i les ONG s'afanen en tractar de fer arribar l'ajuda humanitària a la zona afectada, fonamentalment en el cas de l'aigua potable.