Un dels grans perjudicis que pot comportar la catàstrofe humanitària del volcà de Fuego de Guatemala és perdre tot un treball que es venia fent a la zona per fugir de la pobresa. Un d'eixos projectes és el de la Organización Unión de Agricultores Minifundistas de Guatemala, amb la qual col·labora l'ONG valenciana Pau i Solidaritat. Recentment va visitar València un dels responsables d'aquesta entitat centreamericana, Marcos Rondas, que va explicar la situació «adversa, sobre tot a les famílies i les comunitats de les zones muntanyoses on es difícil realitzar producció agrícola», a la que fa front la seua organització amb un clar objectiu: millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Segons detalla Rondas, la seua activitat va dirigida sobretot cap als grups indígenes de la regió nordoccidental de Guatemala. El grans problemes amb els quals es troben són la pobresa, la desnutrició, la insalubritat i la falta d'esolarització, a més del masclisme. I com s'enfronten a ells? «Amb instrucció i abastiment», resumeix Rondas. «Amb l'ajuda de Pau i Solidaritat hem aconseguit alguns canvis. Hi ha grups que han superat calamitats però encara resta molt per fer», afegeix.

Per a solventar els problemes nutricionals de la població d'estes zones han creat horts familiars, per a la qual cosa han hagut de donar coneixements per a treballar-los, segons assegura Rondas. Però per a aixó necessiten el compromís i la responsabilitat de les famílies beneficiàries amb el projecte, ja que després han de dinfondre el seu coneixement a una altra família. És a dir, es tracta d'una mena d'aprenentatge col·laboratiu.

I per a recolzar a les dones, també han organitzat tallers on són elles les que representen a les famílies en lloc dels homes, la qual cosa suposa un empoderament que permet que tinguen noves oportunitats.

Tot aquest treball ara és ecnara més difícil davant aquesta crisi humanitària. La tasca de cooperació a Guatemala necessita l'ajuda internacional per què no es perda.