La font de la memòria històrica d'un poble sempre ha sigut la transmissió oral. Davant una alta taxa de analfabetización i la set de coneixement, el cant i el «boca a boca» es van convertir en la forma més eficaç amb la qual perpetuar el llegat de tota una comunitat.

En països africans com Benín, la música s'ha convertit ara en una eina essencial capaç de remoure consciències i promoure l'activisme. En l'actualitat, els xiquets i xiquetes del país s'han convertit en els líders de la lluita pel compliment dels drets la infància. Milers de menors que acaben considerats mà d'obra apenes complits els cinc anys.

Benín és un país d'origen, trànsit i destinació de xiquets i xiquetes víctimes de tracta infantil. Unicef estima que en aquest país són més de 40 mil els menors que acaben sent víctimes de tràfic de persones. Una xifra que suposa el 2 % de la població entre els sis i els 17 anys, la majoria d'ells, nenes de famílies que no van poder accedir a l'educació.

A través de la música, vint menors han trobat una via capaç de trencar les cadenes amb les quals alliberar-se a ells mateix, però també ser un altaveu de denúncia de menors com ells. Tot això gràcies als projecte de desenvolupament de la fundació valenciana Junts per la Vida.

Davant tal situació de desprotecció de la infància, la Fundació està duent a terme, des de fa un any a Benín, un projecte de desenvolupament juntament amb la contrapart local «Foyer pour Tours».

A més de construir una escola en una zona rural de Alexda que beneficia a 230 xiquets i xiquetes que reben classes d'alfabetització, música i espanyol, la fundació ha creat un cor infantil a la capital Cotonu, que beneficia a 42 menors que reben classes de música i espanyol.

El passat 21 de juny, el cor va arribar a València per predicar per tota la península ibèrica missatges de solidaritat d´una generació que compta amb el 47 % de la seva població per baix del llindar de la pobresa i amb una esperança de vida de 59,2 anys.

El cor, «Veus per Benín» (format per 22 nens i nenes), va actuar el dimarts passat al Centre Cultural de la Beneficència, el dijous en el Espai Rambleta i el divendres al Centre Comercial Sorra. La gira va començar a Madrid, però la gala solidària final se celebrarà el 29 de juliol en el Palau de la Música de València.

En aquest concert es presentarà la cançó i el video que «Els Inhumans» gravaran durant aquest mes amb el cor, amb el títol «Pintem un món més humà amb els colors de les nostres mans». «Dotou», «Tobolé» i «O Midja» són alguns dels títols de les cançons que ofereixen en els seus concerts. Un altaveu pel qual defensar el dret a jugar i estudiar d'un menut.

Així mateix, durant la seva estada a Espanya els nens i nenes tenen l'oportunitat de conviure a València, amb famílies voluntàries de la Fundació Junts per la Vida, com a forma d'integració humana, social i cultural.

I és que només mantenint viva la memòria, el present pot avançar en la direcció correcta.