L'Ajuntament de València i representants de les ONG Accem, Rima Said; la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), Miquel Ramos; i Ana Gómez, de Creu Roja, van proposar el dijous als periodistes bones pràctiques per tractar la informació sobre migració de manera «més inclusiva i humana», i així evitar que es creen prejudicis sobre aquestes persones. «Fa falta dir 'migrant' cada vegada que ens referim a aquestes persones? Si posem aquest adjectiu, sense adonar-nos, estem donant uns prejudicis», va destacar la regidora Neus Fábregas. Així mateix, va assenyalar que la cobertura mediàtica de l'arribada del Aquarius a València ha suposat una oportunitat per garantir una «adequada informació» a la ciutadania.

La periodista Laura Julián, qui també va estar present a la reunió, va assenyalar que és necessari «humanitzar les xifres. Es tracten els fluxos migratoris com si fossin temes d'economia sense comptar amb que hi ha històries i vides darrere».

Així mateix, Gómez i Said van posar l'accent sobre l'augment de les fake news xenòfobes que «criminalitzen el relat de la migració» amb l'arribada de l'Aquarius. En aquest sentit, es van referir a les fotografies viralitzades en xarxes socials que mostren la roba lliurada al passatge tirada en contenidors, donant a entendre que es van menysprear les peces cedides de forma gratuïta.

«Són unes fotografíes tretes de context, amb l'ànim de desacreditar el dispositiu d'ajuda humanitària. La veritat és que va ser Creu Roja qui, per protocol sanitari, va rebutjar aquesta roba», va ressaltar Gómez.