Més de 260.000 xiquets i xiquetes menors de 16 anys a la Comunitat Valenciana es troben en risc de pobresa o exclusió social, la qual cosa suposa un 33,1 % del total que hi ha en l'autonomia, segons les últimes dades publicades per l'Institut Valencià d'Estadística citats per Save The Children.

Aquestes dades mostren que existeix una diferència de més de set punts respecte al total de la població, que compta amb una taxa de risc de pobresa o exclusió social del 22,9 %, la qual cosa converteix als xiquets de la Comunitat Valenciana en el col·lectiu més vulnerable.

Un altre aspecte a tenir en compte, recalca l'ONG, és l'augment del nombre de menors de 16 anys que es troben en aquesta situació. El percentatge de xiquets en risc de pobresa o exclusió social passa del 29 % en 2016 al 33,1 % en 2017, la qual cosa suposa una diferència de més de quatre punts percentuals respecte a les dades de fa tan sols un any. Atenent a les dades per províncies, Alacant és la que pitjors dades presenta, amb un 37,1 % dels menors de 16 anys en risc de pobresa, seguida de Castelló, amb un 30,9 %, i València, on la dada se situa en un 30,7%.

València ciutat concentra el major número de xiquets i xiquetes en risc de pobresa o exclusió social de tota la Comunitat Valenciana. Prop de 37.000 viuen en aquesta situació, la qual cosa suposa el 31,6 % del total. A més, la «pobresa urbana és especialment preocupant perquè l'accés a béns o serveis bàsics és sempre més car que en un entorn no urbà (lloguers, transport, activitats d'oci, lúdiques o culturals, etc.)», adverteixen.

El responsable de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, ha assegurat que la situació d'aquests xiquets, xiquetes i adolescents «es fa més difícil encara durant l'estiu, ja que moltes famílies que es troben en risc de pobresa i exclusió social tenen dificultats per a proporcionar una alimentació adequada als seus fills, aquesta època en la qual els menjadors escolars estan tancats». «És necessari que el Consell continue impulsant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable, que se seguisquen incrementant de manera sostinguda les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil i que la inversió es destine a mesures eficaces que tinguen un impacte directe en les famílies», reclama Hernández.