Deu xiquets palestins passen les seues vacances d'estiu a la ciutat de València. Aquesta iniciativa naix de l'associació Unadikum en col·laboració amb Humans Suport i el recolzament de la Diputació de València.

Acompanyats per dos adults, el grup de nens procedents de Nablus, localitat palestina situada al nord de Cisjordània, arribà a l'aeroport de Manises el passat 22 de juliol on uns voluntaris de Unadikum els esperaven. Fins el dia 2 d'agost, quan hauran d'emprendre el viatge de tornada, el xiquets realitzen diverses activitats i excursions com la visita al BIOPARC, Aquarama o la localitat castellonenca de Peñíscola. Durante les dues setmanes de vacances estivals, el grup de xiquets palestins, així com els voluntaris de les diverses associacions, s'allotgen en un campament situat a Alcossebre. Els dies d'activitats s'alternen amb els dies de descans, per tant, un dia sí i un dia no, els xiquets tenen activitats educatives i d'oci programades.

Com a novetat, este any compten amb l'ajuda d'un traductor, el que facilita considerablement la comunicació amb els xiquets.

Aquesta iniciativa ja es va realitzar fa dos anys per la mateixa associació amb la finalitat de d'allunyar als xiquets palestins d'un territori en guerra. El 72 % dels xiquets palestins pateixen traumes sociològics de diversa importància, segons dades d'Unanikum. «Estos xiquets han passat per diferents situacions traumàtiques o es troben en situació de pobresa», explica Teresa, voluntària de l'associació que acompanya als xiquets en les seues vacances.

A més, Teresa admiteix que este programa solidari és «molt important» i beneficiós per a uns xiquets que es pregunten constantment si a l'endemà podran tornar a les seues cases. «Necessiten ser xiquets», reivindica la voluntària d'Unadikum. Segons ella, els xiquets palestins no tenen concepció del temps. «Al preguntar-los què volen ser de grans, no saben què contestar. Ser major els queda tan llunyà», es lamenta Teresa.

El programa de vacances solidàries permet, també, que els xiquets desenvolupen diferents àrees afectives i mantinguen llaços d'amistat en el temps, ja que els deu xiquets no es coneixien abans d'arribar a València.