La cridada d'una missió salesiana a Bamako, capital de Mali, demanant ajuda per a muntar un dispensari va ser el que va portar a un grup de farmacèutics valencians a crear Farmamundi, i 25 anys després esta organització s'ha convertit en una de les líders de la distribució de medicaments essencials a nivell internacional.

Farmacéuticos Mundi va celebrar el darrer dijous el seu aniversari, un quart de segle de vida en el qual l'entitat, abrigallada per la professió farmacèutica, ha reivindicat el dret a la salut de totes les persones en igualtat i ha defensat un major accés als fàrmacs essencials de les poblacions que viuen en major situació de vulnerabilitat.

Paco Clemente, farmacèutic i primer president de l'entitat, recorda que després de rebre la cridada des de Mali en 1991, i a bord d'un Land Rover, van ser «carregats fins als topalls» de medicaments essencials per a muntar en el país africà tres xicotets dispensaris, als quals nodrien enviant fàrmacs donats i reciclats per estat i data de caducitat.

Després de tornar d'una altra missió catòlica van decidir organitzar-se de forma legal i en 1993 va nàixer Farmamundi, que va tenir una primera seu en Alfafar i posteriorment en el Parc Tecnològic de Paterna.

Boticaris com Paco Clemente, Paloma Navarro, Antonio Espejo o Asunción López van donar vida a un projecte al que es lliuraven de manera voluntària, durant les seues hores lliures i sense rebre cap compensació econòmica.

De fet, afirma Clement, la decisió que va donar viabilitat a esta ONG humanitària va ser que els membres de la junta d'Administració o Rectora no cobrarien ni participarien econòmicament en les labors de treball «més enllà del voluntariat».

16 milions de persones ateses

En l'actualitat, 660 persones de tot el món depenen de Farmamundi, les xifres de les quals en els últims 25 anys són de vertigen: més de 16 milions de persones de 70 països de tot el món ateses; 388 projectes de cooperació i desenvolupament; i prop de 2.340 tones de medicaments i material sanitari subministrat en 6.723 enviaments.

«Mai pensàrem que l'ONG anava a adquirir aquest volum però començàrem amb moltíssima il·lusió, esperança i voluntarisme», afirma Paco Clemente, que destaca que el percentatge de població que no té accés als medicaments essencials ha disminuït vint punts, del 50 al 30 per cent. No obstant açò, afig, segueix havent-hi un terç de població mundial que precisa dels prop de 300 fàrmacs essencials que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana en qualsevol farmaciola sanitària mínimament ben estructurada.

«Intentem arribar fins a on podem», assenyala el primer president de Farmamundi, entitat que en l'actualitat compra els medicaments a Farmaindustria per a portar-los on més es necessiten.

Al seu judici, «estem en un nivell d'organització bastant seriós. És com si estiguérem jugant en l'Europa League però volem arribar a fer-ho en la Champions, estar entre els quatre o cinc primers».

L'actual president de l'entitat, Ricard Troiano, destaca que l'entitat s'ha «professionalitzat d'una manera espectacular» en els últims anys, i ha subratllat que fa dos setmanes van demanar quatre convenis a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional «i ens els han concedit tots i amb les màximes puntuacions».

Troiano reconeix que els objectius de futur són «difícils» perquè «som una ONG amb una missió molt dura, que la salut siga universal, gratuïta i equitativa. En l'actualitat un terç de la població no té accés als medicaments essencials però més de la mitat de la població mundial té un mal accés».