El recentment separat que vol viatjar pel món per oblidar el desamor, l'empresari que decideix donar 300 sabatilles del peu esquerre perquè «ja no li serveixen», l'«experta» que creu que el seu coneixement pot acabar amb la fam al món... La cooperació internacional és un poc més que bones intencions, més que caritat amb la que «solucionar» els problemes de la gent i, de pas, els teus.

O almenys així ho explica l'última campanya de la coordinadora valenciana de ONGD, «Cooperar està dins de tu. Mira com podem fer-ho millor». Una iniciativa que pretén, a través de la dramatització en diversos sketches sensibilitzar sobre la importància de la cooperació internacional en «un món cada vegada més desigual, dins i fora de les nostres fronteres», alhora que es deriven falsos mites construïts entorn a la cooperació: «Primer anem els de casa», «els diners que dónes mai arriba», o «donem el que podem».

La coordinadora es planta davant aquestes afirmacions. «La pobresa no cau del cel. Està allí on les persones no tenen drets bàsics, on hi ha violència, explotació de la naturalesa i relacions econòmiques injustes», exposen a la pàgina web de la campanya CooperarMejor. I deixen ben clar que «la cooperació no és caritat, és fer justícia».

No obstant això, segons les últimes dades del CIS, segueix havent-hi un 34 % dels valencians que no sap a quins països es dedica la cooperació al desenvolupament. A més, el 62 % de la població creu que la cooperació dels països rics ajuda «poc o gens» a resoldre els problemes del subdesenvolupament. I sis de cada deu persones que viuen en la C. Valenciana no saben que des de la Generalitat i els Ajuntaments es dediquen recursos a la cooperació al desenvolupament.

Radiografia de la cooperació

La Generalitat Valenciana dedica en aquests moments 4,56 euros per habitant i any a la cooperació internacional (1,5 euros val un café). Una xifra que ha anat augmentant gradualment des dels 0,60 euros que es dedicaven en 2015. No obstant això, a quantia actual (22,6 milions d'euros) representa només el 0,1% dels pressupostos consolidats de la Generalitat. La ciutat de València dedica 2,54 euros a la cooperació internacional, Castelló 2,94 euros, i Alacant 1,21 euros.

Quant a les ONGD valencianes, treballen en 82 països recolzant els projectes que impulsa la seua població per sortir de la pobresa i impulsar el respecte als seus drets humans, centrats el 90 % d'ells en les dones, els joves i la infància. Els països en els quals més projectes es van impulsar en l'últim any van ser Guatemala, El Salvador i Bolívia, a Amèrica Llatina; Burkina Faso, Moçambic i el Marroc, a Àfrica; i Índia, a Àsia.