Ja han passat 10 anys des que obrira les seues portes, l'any 2008, la Fundació Iniciativa Social Ángel Tomás (FISAT). Durant tot aquest temps, esta entitat, que va nàixer per a retre homenatge al salesià Ángel Tomás -que va morir un any abans- i prosseguir amb la seua activitat d'ajuda als més desfavorits, ha crescut fins prendre la seua dimensió actual, que li permet oferir recursos socioeducatius, residencials i d'inserció sociolaboral a més de 800 menors o joves que passen per serioses dificultats.

La fundació compta ara mateix amb 18 projectes repartits en 7 ciutats i 8 cases salesianes entre la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, prop de 300 voluntaris i al voltant de 100 treballadors i treballadores. Tots ells fan la seua labor als centres de dia de l'entitat; les cases d'acollida per a menor tutelats per la Generalitat Valenciana; vivendes d'emancipació per a joves que una vegada són majors d'edat ja no tenen les mesures de protecció i necessiten un acompanyament educatiu; programes d'inserció sociolaboral; acollida i inserció sociolaboral per a persones immigrants; formació per a la prevenció de conductes addictives entre els joves; i recolzament en la rehabilitació i reinserció de persones drogodependients -precisament amb este últim objectiu va nàixer el Grupo Martes, que fundà Ángel Tomás-.

Ara, al 2018, la fundació està d'aniversari. El passat divendres va celebrar un acte institucional al col·legi salesià San Antonio Abad de València, al que va assistir la directora general de la Infància i l'Adolescència, Rosa Molero, on es va mostrar que el seu projecte és encara més ambiciós: la fundació vol ser una entitat de referència en la promoció dels drets de la infància i la joventut. «No som una entitat merament assistencial, encara que de vegades hi haja que afrontar situacions d'urgència. Nosaltres volem acompanyar el creixement de les persones, ajudar a que despleguen totes les seues capacitats per a que ells també siguen després constructors d'una societat més justa, més lliure, més solidària, més fraterna», assenyalava el president de la fundació, Antonio Echeto.

Com a nous desafiaments es presenten la reducció del número de persones en dificultats i l'atenció a les persones immigrants que arriben al nostre país. «Volem continuar creixent per a donar resposta a estes necessitats que, per desgràcia, situen als menors i als joves com a principals víctimes», reivindicà Nacho Beltrán, director de l'entitat.