Fins fa uns quants anys, era tradicional als últims dies de l'any que els telediaris donaren l'inici del Rally París-Dakar, al qual un bon grapat d'automobilistes i motoristes es llançaven al desert del Sahara amb la voluntat d'arribar els primers a la capital del Senegal. Els perills d'esta prova -vinculats a l'aparició de grups terroristes a la zona- van propiciar que esta mítica cursa canviara les terres africanes per les americanes, encara que ha mantingut l'antic nom del Dakar. Ara, dos joves alumnes de la Universitat Politècnica de València, Àngel Ribera i Marc Sanmillán, faran el seu Dakar, a l'Àfrica, però amb una intenció ben diferent a l'original. Ells ho faran de manera solidària: repartiran material humanitari per cada poble pel que passen.

Ribera y Sanmillán participaran al UniRaid, una prova universitària i solidària exclusiva per a estudiants, on cada equip ha de fer el trajecte en un cotxe de més de 20 anys d'antiguitat i amb un mínim de 40 quilos de material solidari, que repartiran a les escoles del desert que visiten durant el viatge.

Es tracta, segons els seus organitzadors, «d'una proposta d'objectius que foment l'esperit esportiu i solidari dels participants, mostrant-los la importància de valors essencials com la constància, la responsabilitat, el treball en equip i la gestió de recursos».

«Vam conéixer la prova i com que hem estat un poquet involucrats al món del motor, ens vam decidir a llançar-nos a esta aventura», explica Ribera, que farà la cursa juntament amb Sanmillán. Els dos són estudiants d'Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de València (UPV) i participen en un projecte per a convertir un vehícle tèrmic en un elèctric, i van formar part d'un altre per a crear prototips de Fòrmula Uno.

Seat Panda, Peugeot 205...

Per a conquerir el seu repte, els dos aventurers valencians encara no han escollit el seu cotxe. Valoren anar amb un Seat Panda, un Peugeot 205, un Opel Vectra o, fins i tot, un Renault 5. «Però haurà que endreçar-los per tal d'aconseguir arrivar a Dakar», aclareixen.

Per davant tenen un total de nou etapes que començaran el 23 de febrer del pròxim any 2019 i finalitzaran el 3 de març. Pel camí els espera un cúmul d'anècdotes i situacions difícils, però que tant Ribera com Sanmillan afronten com un repte personal. De moment ja han fet els primers deures: «Ja hem preguntat a diferents ONG per a saber que és el més necessari allí», diu Sanmillan.