«Ens hem adonat que a Europa no sempre es reflexa una imatge real dels nostres països, per això ens agrada poder contar-ho a nosaltres mateixes». Són le paraules de Salwa Kennou, presidenta de l'Associació de Dones Tunisianes per la recerca i el Desenvolupament (AFTURD), que amb Najoua Baccar, coordinadora de drets econòmics socials de l'Associació Tunisiana de Dones Demòcrates (ATFD), estan a la Comunitat Valenciana des del passat dimecres per donar a conéixer el seu treball al seu país, Tunísia, i posar el focus en el perill que corren els drets aconseguits per les dones allí. Una situació que, encara que a alguns els semble sorprenent o ho neguen, també s'està fent visible ací a Espanya amb la irrupció de forces polítiques com Vox.

«A Tunísia, abans de la revolució de 2011 es contava amb uns drets bastant avançats quant a igualtat en comparació amb altres països àrabs. Estava legislat l'abortament, la prohibició de la poligàmia des de 1956, una educació obligatòria per a tota la població fins els 16 anys... però en els últims anys estem veient perillar esta situació», relata Kennou. Per què estan ara en perill? «El projecte d'Estat islamista -que ha guanyat molts adeptes encara que no s'ha imposat- defenia condicions que feia molt de temps que havíem superat a Tunísia, com tornar a legalitzar la poligàmia, el matrimoni de menors de 18 anys, fins i tot la mutilació genital femenina», lamenta l'activista tunisiana. Esta perspectiva d'un possible retrocés en matèria social va provocar que les dones eixiren al carrer: «Davant esta situació els grups progressistes i feministes vam eixir al carrer per a manifestar el nostre rebuig en concentracions multitudinàries de fins a 180.000 persones en 2013 cridant 'la dona no és complementària, la dona és completa'. Ara continuem treballant en esta línia», assegura Kennou.

Tant Kennou com Baccar treballen en este sentit per aconseguir la igualtat real i completa entre homes i dones. Així, gestionen projectes i centres d'acollida a Tunísia per a dones que han patit violència de gènere i promouen projectes d'economia social i solidària per a dones que han patit violència o a les quals no se'ls respecta els seus drets laborals, com és el cas de les treballadores domèstiques.

El projecte «Elles Trien»

Estes dos dones lidereses han visitat la Comunitat Valenciana dins del projecte Elles Trien, executat per l'Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i finançat per la Direcció General de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana. Amb esta iniciativa, apropen a la societat civil valenciana la tasca que fan estes dones a països com El Salvador o, en aquest cas, Tunísia. Així, «es dona a conéixer l'activitat que elles realitzen en les seues societats i s'ajuda a comprendre-les millor i a conéixer com es fa realment cooperació internacional des de terres valencianes», expliquen des d'ACPP.