El desdejuni. El primer menjar del dia que servix per a agafar forces de cara a la resta de la jornada. Una cosa aparentment bàsica però a la que no totes les famílies poden accedir amb facilitat. Per a evitar-ho, Cooperación Internacional ONG ha posat en marxa un any més el programa «Breakfast for others», amb la col·laboració de l'agència Alberto Pla Projectes de Comunicació Social. Amb esta iniciativa, un grup de voluntaris universitaris dediquen part del seu temps a oferir un desdejuni en condicions, complet i equilibrat, a un total de 200 xiquets i xiquetes valencians en situació de vulnerabilitat. L'objectiu: proporcionar l'energia suficient als xiquets per a iniciar el dia i crear uns hàbits alimenticis saludables.

Cada matí, estos voluntaris universitaris van a les escoles on estan els xiquets beneficiaris del projecte, i allí els preparen el seu desdejuni a les 8.15 hores, abans de que comencen les seues classes. I, a més, eixe moment no es dedica només a agafar forces, sinó que servix per a reforçar un altre aspecte essencial en la vida de qualsevol xiquet: la seua socialització. «El que més m'aporta és l'estima que et donen. Tu no estàs donant més del que és normal, no sóc una superpersona. És una cosa tan normal com servir-los un got de llet i unes torrades, i això ells ho reben de forma extraordinària. Te sents important amb eixe simple acte. Són coses xicotetes que a mi me fan gran», explica Carmen Martínez, una de les monitores.

El treball de Cooperación Internacional ONG també es apreciat per les escoles on es fa el projecte. «Consistix en que els més majors puguen ajudar als més xicotets. Els ensenyem que als matins vénen voluntaris que són estudiants que dediquen el seu temps a ajudar-los, a estar amb ells. També ho posen en pràctica en l'horari lectiu quan a van llegir contes als més xicotets o juguen amb ells perquè en el futur siguen més responsables», relata Trini García, directora del Col·legi Públic Raquel Payà, una de les escoles beneficiàries del projecte.

Per la seua part, el director d'un altre dels centres educatius que participen a «Breakfast for others», José Vicente Almenar, del Col·legi Públic Antonio García López, reforça la importància de l'aspecte nutricional: «Amb el desdejuni garantim una bona nutrició matinal, fonamental per a l'estat físic i mental dels xiquets», destaca. «A més a més, té un benefici per a la disminució i el endarreriment de la fatiga acadèmica», afig Almenar.

El programa està obert

El projecte, segons els seus responsables, està obert per a ampliar-se a tots aquells col·legis que ho demanen i a aquells que vullguen recolzar el seu finançament. «Es tracta d'un projecte molt bonic perque és molt senzill, aparentment, pero té una gran repercusió a nivell local per a molts xiquets. Ells són el futur de la nostra societat i la seua educació és fonamental», reivindica Pablo Romero, el coordinador de projectes de Cooperación Internacional ONG que ha impulsat esta iniciativa.