«Vam anar a un pis de Rafelbunyol que no tenia aigua ni llum i els xics van dir que no ens anàvem fins que no acabaren la instal·lació». Aquest és el resultat de més de cinc anys de treball amb l'objectiu de formar persones a més de professionals.

El centre de formació professional Xabec, al barri d'Orriols, pot presumir de tindre unes idees molt clares, que es centren en transmetre uns valors a tots els seus alumnes. «L'equip directiu i el professorat tenen molt clar que la formació tècnica va lligada a la humana. Ací formem tècnics, però també formem persones», afirmen fonts del centre. Xabec és un centre de formació professional focalitzat en el manteniment industrial i la instal·lacions en edificis, tot i que destaca especialment per la seua vessant solidària. «El que volem amb el voluntariat és que els alumnes puguen fer una acció solidària en la que puguen posar en pràctica els coneixements que aprenen al centre i que, alhora, donen el seu temps de forma altruista», assegura Javier Lázaro, coordinador del projecte solidari.

La iniciativa solidària que va posar en marxa Xabec fa ara cinc anys, consisteix a realitzar una sèrie d'instal·lacions i reparacions en habitatges particulars o pisos d'acollida que estiguen ocupats per persones amb baixos recursos econòmics, de forma totalment desinteressada. Aquestes actuacions comporten un benefici recíproc, ja que els alumnes poden posar en pràctica allò que aprenen en el centre i els beneficiaris milloren les condicions del seu habitatge sense cap cost. «Hem estat en pisos en què no hi havia ni llum ni aigua i la gent vivia en condicions precàries. Això també passa a València», assegura Javier Lázaro.

Situacions dures

Un dels alumnes del centre que participa en aquest projecte és Cristian Garzón. El jove encara recorda amb cert impacte la sensació que va tindre a l'arribar a l'orfenat de València per reparar la instal·lació elèctrica: «Vam anar a un orfenat que no tenia aigua calenta. No és bonic, perquè són xiquets i estàvem a l'hivern», assenyala.

«Els xics es senten atrets per l'oportunitat de posar en pràctica els seus coneixements, però després s'adonen que l'important és fer alguna cosa pels altres», afegeix el coordinador del projecte, que assegura que «alguns beneficiaris després s'han implicat com a voluntaris». «És important que vegen que els que aprenen a l'escola no només és un benefici personal, sinó que l'han de revertir després a la societat», matisa el mateix Javier.

«No et pots prendre el voluntariat a broma, sinó com una cosa seriosa, perquè són com un client més», assegura Carlos Barenca, un altre dels alumnes que aquest any ha començat a integrar-se al projecte solidari. «Jo venia d'una situació difícil i em vaig apuntar a tot per estar ocupat i distreure'm, perquè em venia bé», confessa Carles, que qualifica de molt positiva l'experiència: «Aquest any em vaig a anar al programa de Kenya».

Cristian Garzón defineix l'experiència com «bonica al mateix temps que constructiva». «Gastes teu temps lliure, però eixes d'allà i saps que ho van a utilitzar, perquè és un ús primari, no una comoditat». Cristian es mostra satisfet pel seu pas dins el programa: «Al voluntariat he après coses, veig que em costa menys ajudar a la gent i que socialitze molt millor. Ara puc fer el que em propose».

Cada vegada més alumnes

El projecte solidari ha guanyat molta popularitat amb el pas del temps i cada vegada són més els alumnes que s'uneixen al grup. El boom ha arribat a tal punt que arriben nous alumnes al centre atrets pel voluntariat que s'ofereix. El centre, a més, compta amb un fons d'ajuda que permet carregar amb els costos econòmics dels materials d'algunes instal·lacions. La xarxa d'institucions que participen amb ells també facilita aquestes accions.

Xabec és un centre que acull alumnes que pateixen risc d'exclusió social i aquest tipus de projectes és una de les millors accions per evitar-ho. «El programa serveix com a integració per a xavals que tenen més dificultats per relacionar-se o que en el seu entorn no tenen gent de la seva edat que els porten a fer coses positives», matisa Javier Lázaro, que afegeix que ha vist «casos de molt èxit d'inserció».