L'emprenedoria femenina està guanyant terreny en el món rural a Espanya. En una economia, la del camp, marcada per l'estacionalitat i la informalitat, on escassegen les oportunitats per a perfils amb nivell formatiu mitjà o alt i on la dona ostenta categories més baixes que els homes i rep salaris inferiors, la població femenina estan buscant alternatives per a crear les seues pròpies ocupacions.

Així les emprenedores en el medi rural ja superen als emprenedors: el 54% dels negocis estan encapçalats per dones, segons l'informe Dona, pobresa i desenvolupament sostenible, publicat per la Fundació Copade en 2018. L'estudi destaca que 8 de cada 10 emprenedores rurals són autònomes i que aposten per iniciatives que ofereixen productes o serveis mancats en el seu entorn.

"L'emprenedoria mitiga l'alta taxa de pobresa femenina en el camp", explica María José Sánchez, tècnica d'Acció contra la Fam especialitzada en emprenedoria rural. Sánchez assenyala que crear un negoci en l'entorn rural és complicat però existeixen nínxols de mercat amb múltiples oportunitats com: cura de persones, turisme, agricultura ecològica, apicultura, ramaderia alternativa, bioconstrucció, energies sostenibles, activitats artesanals, aprofitament de fustes, resines, recollida i conserva de productes silvestres comestibles, assessorament i gestió especialitzada en normativa i empreses agrícoles i activitats dirigides a cobrir les necessitats comercials en localitats amb fortes crescudes estacionals de població.

No obstant això, les dones rurals que decideixen emprendre s'enfronten a dificultats dobles: pel seu entorn i pel seu gènere. “Les del medi rural tenen a veure amb la falta d'accés a determinats mitjans de producció, infraestructures o formació, perquè no totes les activitats formatives es realitzen en línia i això suposa una limitació. Quant al gènere, pateixen sostres de cristall i conductes discriminatòries que continuen limitant la participació femenina en l'economia i política rurals. Hui dia, la gran part de la labor de les dones en el món rural continua sent invisible”.

En eixe pla, el 68% dels qui treballen en cooperatives agroalimentàries són dones encara que en els equips de direcció no arriben al 8%. Així, per exemple, dels 300 negocis que integren Cooperatives Agro-alimentàries Castella-la Manxa, solament tres estan presidides per dones. “Per a acabar amb les pràctiques masclistes és necessari dur a terme una important labor de sensibilització i formació per a transformar els valors i creences que giren entorn dels actuals rols de l'home i la dona en el medi rural i que en aquest últim cas, vagen més enllà del familiar”, conclou Sánchez.

Dones mouen el món, la campanya del 8M

Les dones són un grup prioritari en els programes d'ajuda d'Acció contra la Fam no solament durant l'embaràs i lactància (pel seu impacte directe en l'estat nutricional dels seus fills) sinó també en els de promoció de mitjans de vida, ocupació i emprenedoria per la seua palanca positiva sobre la seguretat alimentària i nutricional.

Amb motiu del 8M, Acció contra la Fam ha creat una web interactiva www.ellasmuevenelmundo.org que permet a les dones d'ací desplaçar-se a un país a l'atzar per a conéixer la història d'una de les dones que moguen el món. Des d'allí tindrà diverses opcions: compartir la seua història, donar suport a la seua lluita amb un donatiu o descarregar una pancarta que puga acompanyar-la en les manifestacions del 8 de març.