“Fer una panoràmica de les vulneracions dels drets humans, sobretot en els casos de Llatinoamèrica, Palestina i el Sàhara Occidental, i visibilitzar a les persones que exerceixen la dura tasca de defensar els Drets Humans en contextos en els quals són perseguides, fins i tot assassinades”. Així defineix Neus Fábregas Santana, regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració de l'Ajuntament de València, l'objectiu de les Jornades València pels Drets Humans: La protecció de les persones defensores, que es desenvoluparà els dies 29 i 30 de març a València.

Durant els dos dies acudiran a l'Hemicicle de l'Ajuntament i al Palau de l'Exposició de València expertes i persones defensores de drets humans de diferents països en conflicte. Les jornades, que se centren sobretot en la situació de Llatinoamèrica, Palestina i el Sàhara Occidental, es divideixen en cinc blocs: anàlisi crítica de la situació dels drets humans; la defensa dels drets comunitaris i del territori; la defensa dels drets civils i polítics; i el programa de protecció de les persones. A més, es coneixeran les experiències ja impulsades d'altres programes de protecció de defensores de Drets Humans des d'altres territoris com Catalunya, Madrid, País Basc, Extremadura i Astúries.

València, ciutat per la Justícia Social

No és casual que les jornades es realitzen en aquesta capital. València, al costat d'altres urbs, abandera el propòsit de ciutat de València per la justícia global, una declaració d'intencions que estableix un nou tipus de cooperació entre ajuntaments i l'establiment de polítiques sostenibles i socialment responsable. “És important que aquesta trobada es realitze ací perquè és un pas més en el nostre full de ruta per a la creació d'un programa de defensoria de drets humans i fer de València una ciutat defensora dels drets humans”, precisa Neus Fábregas.

Les jornades s'inscriuen justament dins del Programa Valencià de Protecció Temporal de Defensores i Defensors de Drets Humans que es començarà a realitzar en els pròxims mesos. Aquest procés d'acolliment a persones que defensen aqueixos drets fonamentals en altres països i veuen perillar la seua vida, s'implementarà i comptarà amb el finançament de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració de l'Ajuntament de València i 'ProtectDefenders', un mecanisme establit per la UE per a protegir a les defensores i defensors de Drets Humans.

Teixir xarxes entre persones defensores de DD HH

A més de sensibilitzar a la població valenciana sobre la situació dels DDHH i l'essencial paper de les persones defensores, es tracta d'una oportunitat per a possibilitar el diàleg entre els agents socials i institucions públiques que dinamitzen els diferents programes d'acolliment i protecció que funcionen a l'Estat Espanyol. “Així podrem analitzar els desenvolupaments i aportacions d'aquests en la defensa dels drets humans”, assegura Neus Fábregas.

Segons els informes d'organitzacions com 'FrontlineDefenders', en els últims anys, la violència exercida contra les persones que defensen els drets humans, els pobles i els seus territoris ha augmentat de forma alarmant. Assassinats, agressions, fustigacions, amenaces, detencions i acusacions falses, així com la criminalització i el desplaçament forçós intern i/o transfronterer al qual s'han vist sotmesos líders i lidereses socials. En les dues dècades transcorregudes des de l'aprovació de la Declaració dels Defensors i les Defensores de Drets Humans, han sigut assassinades 3.500 persones defensores.