El president de la Generalitat, Ximo Puig, i Rocío Briones, directora general d'Ocupació i Formació de Labora, acompanyats pel president de Koopera Mediterrània, Juan Marco Deller, el director territorial de Koopera Mediterrània, José Giner, i el gerent de Moda re-, Francisco Lorenzo, han visitat la planta de tractament tèxtil que té la cooperativa Koopera a Riba-roja del Túria, on han conegut la gestió global i ètica del tèxtil usat.

Amb la visita, han pogut conéixer de primera mà aquest projecte social que forma part de Moda re-. En ell s'agrupen projectes de 30 Càrites espanyoles compromesos amb la sostenibilitat del planeta, on el primer són les persones, basat en el que es coneix com a economia circular. L'objectiu és garantir una destinació ètica i social per a totes les peces donades per la població.

Koopera Mediterrània és l'empresa d'Inserció amb més llocs de treball en la Comunitat Valenciana, un total de 47, dels quals 23 són perfils d'inserció. L'objectiu social que aquest projecte aporta és el d'aconseguir la inclusió activa de persones en situació o risc d'exclusió social innovant en la gestió ètica i ambiental del tèxtil. Koopera Mediterrània es crea com a instrument innovador d'intervenció soci-laboral per a preparar a les persones a incorporar-se al mercat laboral ordinari, acompanyant a les persones en el seu itinerari a través de l'acompliment laboral i de l'exercici d'un lloc de treball real.

La planta de Koopera Mediterrània és la primera planta de la Comunitat Valenciana que duu a terme una gestió integral i ètica del tèxtil usat recollit de forma automatitzada. Aquesta nova infraestructura, estratègica per a la gestió de les donacions en els contenidors de Càrites Koopera, permet el tractament de tota mena d'objectes tèxtils, calçat i complements del vestir amb eficàcia ambiental i econòmica.

En la Comunitat Valenciana s'han recollit al llarg de l'any 2018 més de 5.000 tones de peces reciclables. Totes elles procedents dels prop de 700 contenidors que Koopera Càrites tenen situats en els 127 municipis valencians. Una xifra que suposa un increment de més del 11,5% respecte al 2017. Aquesta dada positiva situa a València com la segona província amb major volum de recollida de peces d'Espanya amb més de 2.000 tones, un 25% més respecte del 2016. En tota Espanya, Koopera ha recuperat l'any 2018 al voltant de 18.000 tones de roba, quasi un 10% més que l'any passat.

En la planta de Riba-roja, Koopera Càrites ha processat quasi 6.000 tones de roba, ja que, a més de la procedent de la Comunitat Valenciana, se sumen les d'altres províncies com Terol, Guadalajara, Albacete i Almeria.

La donació de peces en els contenidors de Koopera Càrites contribueix, a més d'una fi social, a cura del medi ambient ja al fet que la roba siga reutilitzada o reciclada.

Les peces classificades per a la seua reutilització, que suposen més d'un 60% del total, poden tindre dues destinacions. El primer és la seua distribució en les 36 Koopera Store, 8 d'elles situades en la Comunitat Valenciana (5 a València, 2 a Castelló i 1 a Alacant). Són botigues de moda obertes al públic, on a més es realitza el lliurament social de roba. Totes elles estan compromeses a dinamitzar el comerç del municipi en el qual estan situades i ofereixen a la ciutadania una alternativa per a exercir un consum sostenible, que fomenta l'ocupació local afavorint els llocs de treball subjectes a convenis d'inserció social. La resta es comercialitza en el mercat internacional.

Per a la part assignada a reciclatge, al voltant del 30%, *Koopera compta amb diferents projectes de la mà d'altres empreses, amb les quals s'aconsegueixen generar nous productes.

El 10% restant, és destinat a la valorització energètica, aconseguint així aconseguir l'objectiu de residu zero, amb el consegüent estalvi en impacte ambiental i econòmic.

"Celebrem que la Comunitat Valenciana siga la primera a reconéixer la compatibilitat de les ajudes de l'Estat per a les empreses d'inserció que per primera vegada no estan subjectes a mínims. És un orgull rebre aquestes visites en la planta tèxtil que tenim en Riba-roja de Túria, ja que és capital que les institucions coneguen la labor solidària que realitzem, com gestionem el residu tèxtil i l'ocupació social que generem a través de l'economia circular, de cara a l'entrada en vigor de la trasposició de la directiva europea en matèria de residus i el seguiment a la nova llei de contractació pública i la seua obligatorietat de fer una reserva de mercat per a les empreses d'inserció", ha assegurat Nieves Ramos, responsable de Relacions Institucionals i Igualtat d'Oportunitats.