No hi ha millor manera d'aprendre que viure i sentir, i això ho tenen clar al Col·legi Juan Comenius de València. A més, si és ajudant, millor que millor. Un grup d'alumnat de 1r de Batxillerat agafà ahir l'avió cap als camps de persones refugiades sahrauís, ubicats a Tinduf (Algèria). Allí estaran fins al pròxim 22 d'abril, en un viatge amb finalitat pedagògica, que ha comptat amb la solidaritat de tota la comunitat educativa del centre concertat.

Però el viatge no el fan a soles: els acompanyen la seua professora de Filosofia, Lourdes Casanova, i la tutora i docent d'Anglés, Helena Cebrián, així com dues antigues alumnes. En total, 17 persones que no han portat les maletes buides, ja que han viatjat amb 120 kg de material escolar i sanitari, que les famílies han donat.

En concret, el grup estarà setmana i mitja al camp anomenat «27 de febrer», un dels cinc que la població sahrauí habita a l'oest d'Algèria. El viatge s'ha abordat des de l'assignatura de Filosofia, explica Casanova. «Volem que siga un aprenentatge per a l'alumnat, el fem amb una finalitat pedagògica i així també contribuïm a trencar estereotips», apunta. Altre dels objectius és visibilitzar i denunciar les condiciones de vida dels refugiats.

La professora explica que la idea sorgix perquè ella també anà als camps del Sàhara quan era estudiant i que el curs passat, a 4t d'ESO, ja parlaren del poble sahrauí a l'assignatura de Valors Ètics. «Vam estudiar la situació de països en conflicte des d'una perspectiva dels Drets Humans», assegura la professora, que afegix que el centre ha dut a terme diverses iniciatives per a donar suport al viatge, com un mercadet solidari.

Visites i diferents activitats

Al camp «27 de febrer», l'alumnat descobrirà com, des de fa més de 40 anys, la població intenta sobrevire «amb la màxima normalitat i dignitat possible» malgrat les dificultats, explica la professora. Perquè coneguen al màxim esta realitat, visitaran els centres de formació femenina i els de persones de diversitat funcional, així com els hospitals.