A la vista de les dades de la seua Memòria d'ocupació i dels principals indicadors referits a l'ocupació que mostra el pròxim informe Foessa, Càritas València reclama als poders públics, en aquest període post i preelectoral, que mostren una major implicació en l'aposta per l'ocupació digna i de qualitat, que és una de les claus de la lluita contra la precarietat que afecta a moltes persones. Al mateix temps, mostra l'activitat desenvolupada per la seua Àrea d'Economia Solidària, en la qual s'insereix, entre altres, el Programa d'Ocupació inclusiva i la seua nova Agència de Col·locació, un dels eixos prioritaris de la seua resposta a la pobresa, la desigualtat i l'excussió per mitjà de la inserció laboral de les persones en situació més precària.

En aquest sentit, a les 337 300 persones que estan en situació de desocupació en la Comunitat Valenciana (segons l'última EPA) cal afegir-li les dades llançades per l'avanç de resultats de l'Enquesta sobre integració i necessitats socials de la Fundació Foessa. Segons aquest informe, el 48 per cent de les famílies en les quals hi ha una ocupació en la Comunitat no gaudeixen d'una situació d'integració plena. Aquesta dada se situa quatre punts per damunt de la mitjana del conjunt de l'Estat (52%). No obstant això, en altres xifres, el nostre territori es troba per davall de la mitjana estatal. Així, la dada de persones que, malgrat treballar es troba en situació d'exclusió és del 13,2 per cent (un 12,3 en l'àmbit estatal). De la mateixa manera, a la Comunitat estan en situació d'exclusió social el 35,2 per cent de les persones que posseeixen una jornada parcial indesitjada, mentre que en l'àmbit estatal aquest percentatge està quasi tres punts per davall (32,8%).

En l'àmbit de l'actuació de Càritas, durant l'any passat, es van aconseguir un total de 1700 insercions laborals amb el suport de les diferents instàncies de Càritas en la diòcesi i un total de 3091 persones van ser acompanyades per l'entitat —pel Programa d'ocupació inclusiva, el mig centenar de Càritas parroquials i els Equips d'ocupació—. D'elles, el 73 per cent són dones.

Nou projecte: l'agència de col·locació de Càritas València

Per a fer front a aquesta realitat de precarietat laboral i desigualtat social creixent, en els últims mesos, Càritas València ha posat en marxa una Agència de Col·locació, amb la finalitat de fomentar l'ocupació inclusiva, oferint un servei d'intermediació laboral a les persones que acompanya i a les ocupadores. El seu àmbit d'actuació és diocesà i per això atén les necessitats dels demandants i oferents d'ocupació en els municipis de la diòcesi a través de 24 Equips d'Acompanyament a l'Ocupació i 436 Càritas parroquials. Des de l'Agència es gestionen les ofertes d'ocupació que les empreses comuniquen a Càritas i per mitjà de l'acompanyament sociolaboral realitzat amb les persones, es remetrà a les empreses aquells candidats més concordes al lloc de treball sol·licitat. Al mateix temps, es realitza una labor d'assessorament en matèria de bonificacions per a contractes. També, aquells particulars que necessiten realitzar un contracte d'ocupació domèstica també podran contactar amb l'Agència de col·locació de Càritas València, que no solament els facilitarà els candidats més concordes, sinó que també els gestionarà el contracte laboral. L'Agència se situa en la seu l'entitat i es pot contactar amb la mateixa per telèfon o per correu electrònic (agencia.cdvalencia@caritas.es).Formació per a l'ocupació

A més, al llarg de 2018, Càritas València ha realitzat diverses accions en matèria de formació per a l'ocupació. En aquest sentit, va desenvolupar un total de 91 accions formatives, 30 cursos i 61 tallers prelaborals, en els quals van participar 893 persones. Entre altres es van realitzar cursos de: auxiliar de sala i de cuina, caixer - reposador, atenció al client - dependent en comerç, neteja de grans superfícies, activitats auxiliars de magatzem, manipulació d'aliments, ocupació domèstica, atenció sociosanitària a persones dependents, auxiliar de geriatria, pintura mural, iniciació al manteniment de llars, cuina o poda de cítrics. També es van realitzar tallers prelaborals per a facilitar a les persones l'accés a una ocupació.