La Fundació Sanamente de la Comunitat Valenciana ha sigut seleccionada per Fundació ONCE per a posar en marxa un programa que l i en el que participen cinc joves valencians. En la iniciativa, que compta amb el suport del Fons Social Europeu (FSE), col·laboraran un total de 23 organitzacions de tota Espanya i més de 100 joves rebran formació.

Segons les últimes dades disponibles, en 2017 la taxa d'activitat de les persones joves amb discapacitat de 16 i 24 anys va ser del 25,4%, enfront del 37,1% de les persones de la mateixa franja d'edat sense discapacitat. A més, dins del col·lectiu de la discapacitat que té una taxa d'activitat del 35,1%, aquest valor és menor per a les persones amb discapacitat causada per trastorn mental, la taxa del qual d'activitat és del 31,1% i la seua taxa d'ocupació del 18%. Aquests valors contrasten amb els obtinguts per al col·lectiu de persones sense discapacitat, amb una taxa d'activitat del 77,7% i d'ús del 64,4%.

En aquest context, sorgeix la necessitat de prestar un major suport en el desenvolupament professional al col·lectiu que reuneix aquestes tres característiques: persones joves amb discapacitat causada per un trastorn mental.

Aquesta convocatòria d'ajudes, dotada amb 550.000 euros, es desenvolupa en el marc del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil 2014-2020 (POEJ), cofinançat pel Fons Social Europeu, i pretén millorar les competències per a l'accés a la formació i l'ús dels joves amb trastorn mental, mitjançant programes d'atenció individualitzada.

D'aquesta forma, els projectes beneficiaris de les ajudes han d'afavorir la inclusió laboral de les persones joves amb trastorn mental a través del reconeixement i valoració de les actituds, coneixements, habilitats, expectatives i necessitats dels participants de forma individualitzada (avaluació inicial).

Entre altres objectius, hauran de dotar als participants dels coneixements, destreses i habilitats d'ocupabilitat necessaris per a accedir i manejar-se adequadament en el món formatiu i laboral ordinari o protegit.

Aquests projectes tindran a més que promoure una intervenció transversal sobre els participants i comptar amb un equip de professionals multidisciplinari capaç de fomentar la formació, l'accés a l'ocupació i la inclusió social dels beneficiaris.

Hauran de tindre una duració mínima de 320 hores per cada participant i comptar amb una fase d'intervenció grupal i una altra individual. L'execució dels projectes haurà de finalitzar abans del dia 15 de desembre de 2019.