La plaça de l'Ajuntament de València celebrará el dia del Comerç Just el proper dissabte 18 de maig, d'11 a 21 hores, amb punts d'informació, degustació i venda de productes de Comerç Just, jocs i tallers infantils, circ, titelles, bar de comerç just, batucada, ball clandestí de lindy-hop amb la música en directe de Domisol Sisters i el concert de L'Home Brut.

La jornada està organitzada per la coordinadora valenciana de ONGD i les ONG Càritas Diocesana de València, Ecosol, Petjades, La Tenda de Tot el Món, Oxfam Intermón i Solidaritat Internacional-PV.

Així mateix, València va obtenir el passat 2 d'abril el títol de «Ciutat pel comerç just» pel qual es reconeix el compromís de les administracions públiques, les ONGD, entitats socials, sector privat i sector educatiu amb l'impuls del comerç just com a eina de lluita contra la pobresa, defensa dels drets humans i protecció del medi ambient.

Per tant, la capital valenciana es va convertir així en la dinovena ciutat espanyola a aconseguir aquesta distinció, que ostenten 2.175 ciutats en 23 països de tot el món, entre elles Londres, Brussel·les, Roma, San Francisco, Copenhaguen, Melbourne i Taipei, fora de les nostres fronteres, i Madrid, Córdoba, Bilbao, Burgos, Valladolid, León i Sant Sebastià, al nostre país. En la Comunitat Valenciana només Orihuela i Teresa tenen eixe títol.

El comerç just és una eina molt poderosa de lluita contra la pobresa perquè garanteix que es paga un preu just als productors dels països empobrits per les seues matèries primeres o pels productes ja elaborats. A més, promou el desenvolupament de tota la comunitat. A Ghana, per exemple, el 50% de les primes que es paguen a través del comerç just a les persones productores de cacau s'inverteix en la construcció de pous i escoles. A més, en les cooperatives es reserva un terç dels llocs de direcció a les dones, que representen el 32% de la força de treball.

25 milions de persones estan sotmeses a treball forçós en el món segons l'Organització Internacional del Treball. Gran part d'elles tenen la seua comesa en l'agricultura, sector que, a més, concentra el 70% de l'explotació laboral infantil, que afecta 152 milions de xiquets i xiquetes (1 de cada 10). Quasi la meitat d'aqueixos xiquets i xiquetes (72,5 milions) exerceixen alguna de les pitjors formes de treball infantil. El comerç just garanteix que no hi ha xiquets o xiquetes treballant per a produir el que consumim, i que es respecten els drets laborals fonamentals establits en els tractats internacionals de la OIT.

L'agricultura consumeix un 30% del total de l'energia en el món i genera el 22% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. És precisament en els productes alimentaris, en la seua major part ecològics, en els quals es concentra el gruix de les vendes de comerç just a Espanya. Són productes que redueixen al mínim l'impacte ambiental. En altres països d'Àfrica Occidental com Mali, el Senegal i Camerun, les persones productores de cotó ecològic de comerç just reben preus fins a un 70% més alts que els del mercat convencional, la qual cosa serveix per a invertir en instal·lacions i personal sanitari, beques escolars i infraestructures agrícoles, entre altres. A més, la reducció en l'ús de pesticides ha millorat la salut i la sostenibilitat ambiental.Els productors de cacau de comerç just als països empobrits inverteixen de mitjana el 46% dels ingressos de Comerç Just per a millorar la productivitat i la qualitat dels seus productes. En les plantacions, els treballadors gasten el 26% dels seus ingressos de Comerç Just en educació.