Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bianka Rodríguez: "Ser transsexual és sinònim de mort a El Salvador, no hi ha cap protecció"

Bianka Rodríguez: "Ser transsexual és sinònim de mort a El Salvador, no hi ha cap protecció"

Ser transsexual a Llatinoamèrica, i concretament a El Salvador, no és fàcil, fins al punt que «és sinònim de mort», com afirma Bianka Rodríguez, una defensora salvadorenca dels drets d'aquest col·lectiu i de les persones LGTBi. L'activista, de visita a València convidada per l'Assemblea de Cooperació per la Pau, denuncia la impunitat de les agressions a les dones transgènere.

En quin moment es troba la defensa dels drets LGTBi a El Salvador?

Enguany hi ha hagut un canvi de govern i ara governa un partit de dreta. En el seu moment, l'arribada de l'esquerra va suposar un avanç en el reconeixement dels drets de la població LGTBi. En 2010 es va crear la Secretaria d'Inclusió Social i va aprovar un decret que prohibeix la discriminació per l'orientació sexual i la identitat de gènere. Va haver-hi una sèrie de mesures que ens van beneficiar. Però aquest canvi de govern ens preocupa perquè en els primers 10 dies ha desaparegut el terme «inclusió social» dins de l'esferes de l'Estat. El nou president ha suprimit la Secretaria d'Inclusió Social i unes altres que va crear l'esquerra. I la Secretaria de Diversitat Sexual ha passat a dependre del Ministeri de Cultura. Què tindrà veure que aquest tema amb la cultura?

El seu col·lectiu se sent desemparat davant la falta d'un mecanisme de protecció dels seus drets?

Sí, perquè efectivament no hi ha un mecanisme de protecció. Una dona transsexual no està segura a El Salvador. És un dels deutes que té l'Estat amb la població LGTBi i, especialment, amb les dones transsexuals que pateixen la violència social. Aquest col·lectiu ha de fugir del país a la recerca d'una protecció que actualment no tenen.

Ser transsexual és sinònim de mort a El Salvador?

Així és. La societat salvadorenca no està informada de la violència que pateixen les dones transsexuals, que són víctimes d'abús i violència per part de grups de delinqüents. L'Estat ha permés que aquests agressors facen el que vulguen.

És esgarrifós que l'esperança de vida d'una dona transsexual a El Salvador siga de 33 anys...

Ho diu un estudi d'un programa de Nacions Unides. És alarmant perquè fins i tot és de dos anys menys que dona la Comissió Interamericana de Drets Humans per a Llatinoamèrica i el Carib.

Hi ha una sensació d'impunitat d'aquests crims?

Correcte, hi ha impunitat i corrupció a El Salvador. He de dir-ho amb claredat.

Creu que en el sistema judicial d'El Salvador hi ha homofòbia i transfòbia?

Sens dubte. El sistema judicial a El Salvador és corrupte i està 'heteropatriarcalitazat' perquè hui dia dominen les creences religioses o basades en la fe que impossibiliten que les persones LGTBi accedisquen a la justícia.

Vosté ha sigut víctima de la violència per la seua condició de transsexual. Què la manté en la lluita malgrat saber que la seua vida corre perill?

Per la meua condició de defensora dels Drets Humans i dels del col·lectiu LGTBi he patit almenys un atac. Vaig tindre la valentia de denunciar-ho públicament, però el meu cas no es va investigar per les institucions pertinents. No tingut major informació de procediment d'investigació i això va ser en 2016. Han passat més de tres anys i seguisc sense saber res de l'assumpte. I s'ha estés la por entre la població transsexual. De fet, la policia és la que informa el delinqüent que agredeix físicament a aquestes dones.

I malgrat tot, vosté continua en la lluita.

Perquè vull construir una societat més justa i equitativa per a tots sense importar la seua condició sexual, de gènere, de raça, religiosa... Busque transformar vides. La lluita del moviment LGTBi és llarga i, encara que crea és possible que el final d'aqueixa batalla no el veja, em motiva saber que estic contribuint a eixe canvi substancial i que hi haurà gent que podrà gaudir d'aqueixos drets. En 2016, quan vaig patir aqueix assetjament, vaig pensar a abandonar, però no vaig tirar la tovallola perquè hi ha gent darrere de mi que cree en què estem transformant la societat. La veu de la dona transsexual ha de ser escoltada.

És una mala notícia per al col·lectiu LGTBi la irrupció de polítics com Trump als EUA o Bolsonaro al Brasil?

Sí, però ens deixa un missatge molt clar: que els grups que neguen els nostres drets estan organitzats a nivell mundial i poden fer que tot el guanyat es pot perdre. Però per a tots, per a homes i dones. Trump i Bolsonaro ens deixen molt clar com està la societat i que els grups que encapçalen tenen molt poder. Però, a Nicaragua, Costa Rica, Hondures o Guatemala estan sorgint moviments de defensa dels nostres drets.

Fins ara hem parlat de violència física, però hi ha un altre tipus de violència com la que s'exerceix psicològicament o en el treball sobre el col·lectiu LGTBi.

Efectivament, hi ha moltes formes de violència que afecten el nostre col·lectiu, però la física és la que més està en la consciència de les persones LGTBi. I estem intentant conscienciar a la nostra gent que també es pot fer mal de forma verbal, psicològica, econòmica, en el treball... Però identifiquen la violència com a física.

Compartir el artículo

stats