És habitual que el Grupo Caja Rural, en què s'integra Caixa Popular, a través del seu equip ciclista Caja Rural-Seguros RGA, siga la cara més solidària de la Volta Ciclista a Espanya.

La Bicicleta Solidària és un projecte que habitualment es desenvolupa en les Fan Zone de les eixides i les arribades de la Volta, un espai en què el públic assistent té a la seua disposició 3 bicicletes de l'equip Caja Rural-Seguros RGA per a pedalar solidàriament i aconseguir donatius per a una causa social.

Una iniciativa que fa partícips les persones d'una bona acció amb l'esforç personal de cadascun. Cada quilòmetre és solidari. I enguany els socis de Caixa Popular han decidit que l'entitat beneficiària de la recaptació de les Fan Zone en què participa la cooperativa de crèdit siga la Fundación Pequeño Deseo.

Aquesta fundació té com a missió fer realitat els desitjos de xiquets de 4 i 18 anys amb malalties cròniques o de mal pronòstic amb la finalitat de donar-los suport anímicament i fer més suportable la seua malaltia. Ja que, com resa el seu lema, «a vegades complir el desig d'un xiquet és la millor medicina».

La Fundación Pequeño Deseo treballa des de l'any 2000 de manera continuada en més de 30 hospitals de tot Espanya, a València desenvolupa la seua tasca a l'hospital La Fe i al Clínic. En aquests anys, més de 4.900 xiquets i adolescents han vist complits els seus desitjos. Només el 2018 van arribar a 499 desitjos, cosa que suposa complir més d'un desig per dia.

L'equip mèdic té la última paraula

En la major part dels casos, el desig arriba a través del centre mèdic o l'entorn familiar del xiquet. L'equip mèdic té l'última paraula a l'hora de decidir la conveniència del desig i es treballa sempre amb la conformitat tant de l'equip mèdic responsable del xiquet com dels seus pares o tutors. No es descarta cap cas que complisca aquests requisits i es prioritza temporalment el compliment del desig en funció de les circumstàncies i les necessitats de cada xiquet.

Els desitjos són molts i molt variats, des de ser egiptòleg, director d'orquestra o veterinari a conéixer el seu cantant, actor, presentador o esportista preferit; o tindre un cadell a qui cuidar, una videoconsola o una bici adaptada; o fer el viatge dels seus somnis, saltar en paracaigudes, fer submarinisme, cuinar per als companys d'hospital, etc.

Cada xiquet i cada desig són tan diferents que les seues reaccions són d'allò més variades. En general, en un primer moment ve la sorpresa i la incredulitat. Alguns es queden muts de sorpresa. Després, l'emoció i la felicitat i, en acabant, en recordar-ho, ells i les seues famílies transmeten el seu agraïment i afecte a la fundació.

El compliment d'un desig genera emocions positives que tenen un efecte enorme en el seu benestar i en la manera d'afrontar la malaltia, i l'efecte perdura nou mesos, tal com va revelar el Primer Estudi sobre l'Efecte de les Emocions Positives (dut a terme en col·laboració amb el Col·legi de Psicòlegs, la Fundación Lafourcade Ponce i la Universitat Complutense de Madrid).

Fan Zone

En les Fan Zone de les etapes 3, 4 i 5 organitzades per Caixa Popular i Seguros RGA trobarà:

Tres bicicletes solidàries en què podrà pedalar i acumular quilòmetres en benefici de la Fundación Pequeño Deseo.

Experiència de realitat virtual 360° que, mitjançant unes ulleres de realitat virtual, fa un repàs per la història de l'equip ciclista Caja Rural-Seguros RGA.

Una pantalla tàctil per a xiquets amb jocs infantils.

Se sortejaran 2 mallots i 10 polos (talles d'adults) en cada Fan Zone.

Castell unflable per a xiquets, que estarà només en les Fan Zone de Parc Volta.