Mans Unides València va celebrar la seua Assemblea Diocesana anual a la qual van assistir més de 200 persones, voluntàries i col·laboradores de la capital, i de les 79 Delegacions Comarcals, a les quals es van sumar cinc noves a les localitats d'Alfara del Patriarca, Aielo de Malferit, Alginet, Picanya i Terramelar-Paterna. De cara a 2020 es preveu continuar reforçant l'estructura en les delegacions comarcals i en les parròquies.

El reconeixement a la labor del voluntariat ha sigut l'arrencada del discurs de la presidenta delegada de València, Ana Ruiz Ruiz. "És un plaer compartir aquesta jornada amb vosaltres sota un clima d'unitat, de ganes de treballar i de lliurament cap als nostres germans necessitats", va assenyalar.

El Bisbe Auxiliar de València, monsenyor Arturo Ros va recordar que no hem de perdre la humanitat. "Si perdem la compassió, perdem l'essència evangèlica. Ens bombardegen amb informació perquè no siguem sensibles als drames que esdevenen, a vegades tan pròxims”. Ros va agraïr als voluntaris la seua dedicació diària per a les persones necessitades i va explicar la necessitat de ser "testimonis -alegres- i no dir que la seua situació no té remei".

Promovent els Drets amb Fets

En 2019 Mans Unides ha començat la primera part del trienni sobre els Drets Humans baix el lema "La Dona del Segle XXI, ni independent, ni segura, ni amb veu", posant el focus sobre la dona. En 2020 ens centrarem en "La cura de la casa comuna”, el nostre Planeta, "que pateix una profunda degradació a causa del nostre model de vida”, va explicar Ana Ruiz Ruiz, presidenta delegada de Mans Unides València.

“Aquesta degradació mediambiental -segons Ana Ruiz- provoca un augment de les sequeres, les inundacions, la desertització. Tot això comporta fam i pobresa, i els que més ho pateixen són els països del Sud, els països més pobres que es veuen obligats a emigrar a la recerca d'aliment i millors condicions de vida. Com a cristians som responsables, perquè la Terra ha sigut creada per Déu perquè tot ésser humà obtinga d'ella el necessari per a viure amb dignitat”, va exposar la representant de Mans Unides a València.

Ana Ruiz va continuar desenvolupant la base de la qual serà la nostra campanya en 2020, segons la qual. "No som propietaris del Planeta. És un do atorgat per a gaudir-lo, però amb l'obligació de respectar-lo i cuidar-lo per a generacions futures”. “En l'ADN de Mans Unides està, des de fa 60 anys, erradicar la fam en el món i lluitar pel desenvolupament integral dels més desfavorits, donant suport al seu accés a l'educació, a la sanitat, a un treball que els permeta portar una vida digna”.

60 anys, 60 països

60 anys porta Mans Unides treballant pels pobres, un temps en el qual s'han realitzat més de 30.000 projectes en prop de 60 països, gràcies als quals s'ha prestat ajuda a milions de persones per a eixir de la pobresa. Mans Unides vol incidir en la sensibilització sobre el problema de la fam perquè parlem de persones reals, no són simples xifres.

Amb motiu del 60 Aniversari de Mans Unides hem dut a terme nombroses activitats, entre les quals cal destacar el Sopar de la Fam, un sopar auster a base de pa amb oli i una peça de fruita per a recordar als 821 milions de persones que pateixen fam en el món. Agraïm a la societat valenciana la seua solidaritat també en mercats ambulants, rasclets, entrepans solidaris, carreres comarcals, concerts, teatres, etc, en les delegacions comarcals, en parròquies, col·legis, universitats…

Quant al balanç econòmic, Mans Unides vol agrair a tots els socis, donants i empreses que fan possible que es desenvolupen els projectes, que en 2018 han sigut quasi 600, distribuïts entre Àfrica quasi el 50%, i a Àsia i Amèrica del Sud l'altre 50%.

Mans Unides empra en administració i estructura solament el 7,9% dels seus ingressos, i basa el seu treball en el voluntariat, de fet hi ha més de 5.000 voluntaris en tota Espanya. A València només hi ha dos contractats i el grup de voluntaris ronda les 50 persones.

La importància de l'aigua

A continuació, Rafael Ripoll va pronunciar la conferència “L'aigua com a element estratègic de desenvolupament mundial”. Ripoll, director de l'Institut d'Estudis Europeus de la UCV, i professor universitari entre moltes altres coses, va aprofundir en la importància de l'aigua en el desenvolupament dels països dins del marc del lema de Mans Unides “La cura de la casa comuna”.

Ripoll va exposar la dura realitat de la falta de l'aigua. "Cada dia moren 1.000 xiquets de 0 a 5 anys per malalties diarreiques relacionades amb aigua potable contaminada o sanejaments deficients, són xiquets als quals ni tan sols hi haurà opció d'educar” i va reconéixer que “organitzacions com a Mans Unides contribueixen a millorar la vida de l'ésser humà”.