L'ONG Cesal, amb més de 30 anys treballant en cooperació a el desenvolupament en zones rurals i focus urbà-marginals de grans ciutats de països en vies de desenvolupament, ha convidat a alguns de els millors dibuixants i guionistes espanyols, dones i homes, dirigits per MacDiego, per a mostrar a la societat la seua visió sobre la situació ambiental al món i incrementar el nivell de coneixement del canvi climàtic. El resultat és el còmic "Pur Perú", en el qual apareixen huit històries elaborades per cadascun d'aquests guionistes i dibuixants.

"Pur Perú" serà presentat aquest dimarts 3 de desembre a les 19 hores en el Paranimf de La Nau de la Universitat de València, primera càtedra del còmic de Espanya. Un acte que comptarà amb la presència de diversos dels dibuixants que han participat en el còmic com Paco Roca, Pam López o MacDiego, així com amb la de la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, la secretària general de Cooperació de la Generalitat Valenciana, Belén Cardona o el director de l'Aula del Còmic de la Universitat de València, Álvaro Pons.

De la mà de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per a el Desenvolupament (AECID), CESAL treballa des de l'any 2014 en un gran programa de enfortiment de la governança ambiental i la participació ciutadana per a l'adaptació al canvi climàtic en la selva,Ucayali, i serra, Apurimac, de el Perú. Treball orientat a donar suport a l'Objectiu de De Desenvolupament Sostenible 13, "Acció pel Clima". Esforços de moltes persones, comunitats senceres, associacions i governs locals en el tercer país més vulnerable al canvi climàtic. Desforestació, inundacions, sequeres€ Tot sembla tret de una novel·la de ciència-ficció encara que la realitat sempre supera la ficció.

I com comptar aquest treball? "La millor manera que pensem en Cesal era la de convidar a alguns de els millors dibuixants que hi ha a Espanya i proposar-los que feren el que millor saben fer: crear personatges i comptar, a través de ells, de les seues il·lustracions i històries, la qual cosa ells entenien sobre aquest apassionant tema", indiquen des de l'ONG. El resultat són huit històries, relats cadascun independent de els altres, que ens acosten el Perú de una forma personal, en un viatge carregat de tradicions i sabers ancestrals. A partir de una introducció realitzada pel periodista Roberto Brasero, presentador del temps en Antena3, autors de la talla de Paco Roca (Premi Nacional del Còmic), Ana Miralles i Emilio Ruiz, *Pam López i Francisco Sánchez, Teresa Valero, Juan Carlos San Román "Calo", Javier de Isusi al costat d'Alex Orbe, Nuria Tamarit i Rubén Jiménez "el Rubencio", amb portada de Sento Llobell, han donat vida a protagonistes en cadascun de els huit capítols que componen aquest còmic.