Mans Unides s'unix a la celebració del Dia Internacional dels Voluntaris amb l'objectiu d'agrair i retre homenatge a les més de 5.300 persones que col·laboren amb el seu temps i esforç en les iniciatives que l'ONG de desenvolupament promou per a sensibilitzar a la societat espanyola i lluitar contra la pobresa i la fam als països del Sud. La delegació de València compta amb més de 100 voluntaris que col·laboren en dies alternatius, a temps parcial i en diferents especialitats professionals.

En aquest any del 60 aniversari de Mans Unides, la seua presidenta -i també voluntària-, Clara Pardo, vol agrair el treball de tots els voluntaris que han format part de la història de l'ONG i recorda que «precisament van ser dones voluntàries les que van donar origen a l'Organització a través de la primera "Campanya contra la Fam" en 1959». Com fa 60 anys, les dones continuen sent una àmplia majoria en l'ONG, tant entre el personal voluntari com contractat.

La presidenta delegada de València, Ana Ruiz Ruiz, voluntària també, agraix "el clima d'unitat, les ganes de treballar i el lliurament cap als nostres germans necessitats" a tot el voluntariat que fa possible "donar a conéixer i denunciar l'existència de la fam". "El voluntariat és una de les nostres grans fortaleses per a construir un món més just i solidari", assegura Ana Ruiz.

En opinió de Eladio Sec d'Herrera, voluntari i vicedelegat a València, "la nostra identitat catòlica no és obstacle perquè col·laboren de diferents formes persones que sense ser catòliques s'identifiquen amb els nostres objectius i les nostres maneres d'actuar".

Segons María Londero, voluntària a València que acaba de visitar un dels projectes en Nador, "aquesta activitat m'ajuda a prendre consciència de la situació dels més pobres, els destinataris dels projectes. Sent que rebut d'ells molt més del que done".

Voluntaris de llarga duració i cada vegada més preparats

Segons dades actualitzades a data de 31 de desembre de 2018, l'ONG compta amb 5.345 voluntaris en tota Espanya, el 97,3% de totes les persones que treballen en l'Organització. D'aquest total, quasi un 95% treballa en les 72 delegacions de Mans Unides i un 5,4% en les els Serveis Centrals de Madrid.

Entre les tendències que s'aprecien en les oficines de l'ONG a Madrid, Jaime Aguirre, coordinador del departament de Voluntariat, destaca la «cada vegada major qualificació de les noves incorporacions», com en el cas de les «persones provinents d'empreses o aquells universitaris que, després d'acabar els seus estudis, volen continuar formant-se en un entorn professional al mateix temps que col·laboren amb una bona causa». A més, destaca el creixent nombre de propostes de col·laboració online o no presencial, «alguna cosa que ja fem amb voluntaris en tasques jurídiques o de traducció», afirma Aguirre.

Els voluntaris són actius en tota l'estructura de Mans Unides, des de la presidència fins a tasques tècniques i de coordinació en iniciatives de sensibilització i desenvolupament. «Poden realitzar diferents labors segons els seus interessos i disponibilitat i assumir tot tipus de responsabilitats, la qual cosa afavoreix que els nostres voluntaris siguen, en la seua majoria, de llarga duració i amb un compromís estable en el temps», assegura Clara Pardo.

En paraules de Clara Pardo, «tot l'aconseguit en aquests 60 anys de Mans Unides seria inimaginable sense la constància i dedicació solidària de tantes persones voluntàries. Però la fam continua sent un vertader escàndol i els drets més bàsics segueixen sense complir-se en molts llocs. Per això hem de mantindre viva la nostra solidaritat i, en aqueix sentit, tota ajuda és important».

Segons dades de 2018 de la Plataforma del Voluntariat a Espanya, prop de 2,5 milions de persones són voluntàries, la qual cosa suposa el 6,2% de la població espanyola major de 14 anys. La taxa de voluntariat femení és major que la masculina i, en general, augmenta conforme el nivell d'estudis i l'estatus socioeconòmic és major.