Amb motiu del Dia Internacional la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana va celebrar ahir la IV Edició dels Premis del Voluntariat. Uns guardons que reconeixen a les entitats més destacades del 2019 per la seua labor solidària i altruista. Els guardonats han sigut la companyia SPB, Amics de la Gent Major, el Grup Adolescent de Ilewasi, Cooperació Internacional i Creu Roja. A més, ha rebut un esment especial el Cor de L'Eliana per la seua contribució als valors solidaris a través de la música.

Els Premis del Voluntariat compleixen enguany la seua quarta edició, en plena setmana internacional, el Dia Mundial de la qual se celebra el dijous 5 de desembre. De fet, la Comunitat se situa al capdavant d'aquestes activitats gràcies a l'important volum d'associacions i persones voluntàries, més de 40.000, que exerceixen des de l'altruisme aquesta important labor. Una terra que fomenta la solidaritat com es demostra també en el fet que València siga la ciutat designada per a acollir el 9 i 10 de desembre el Congrés Estatal del Voluntariat.Cinc premis oficials i un esment especial

En primer lloc, en l'apartat de Voluntariat Corporatiu l'organització premiada ha sigut la companyia valenciana de productes de neteja per a la llar i cuidat personal SPB, per la promoció d'activitats de voluntariat entre el seu equip humà. Unes accions que en els últims anys s'han incrementat amb èxit i en les quals estan involucrades el 21% de la plantilla. Per part seua, l'associació Amics de la Gent Major ha rebut aquesta distinció en l'àmbit Social per la seua contribució a l'hora de millorar la qualitat de vida de les persones majors amb recursos limitats. Programes d'acompanyament afectiu, participació social, i conscienciació són els mereixedors d'aquest reconeixement i contribueixen a garantir la seua inclusió social i la millora del seu estat emocional.

En l'apartat educatiu i cultural, el grup adolescent d'Ilewasi ha sigut el premiat pel seu treball en pro dels drets de xiquets i adolescents. Es tracta d'un grup format per voluntaris d'edats d'entre 15 i 18 anys molt actius, que són el futur de la participació social i que estan treballant per una societat més democràtica i participativa. D'altra banda, Cooperació Internacional, l'ONG present en més de 30 països, ha rebut el guardó de Voluntariat Internacional pel seu programa “Breakfast for Others” en centres escolars de València. Aquesta iniciativa procura atenció a xiquets i xiquetes en risc d'exclusió social afavorint un desdejuni complet i equilibrat dins del seu centre. Una activitat que pretén donar igualtat d'oportunitats en el desenvolupament acadèmic i personal de l'alumnat, conscients de la necessitat d'un bon desdejuni per a millorar el seu rendiment.

Finalment, en Voluntariat de Protecció Civil i Medi Ambient, Creu Roja ha recollit el premi a intervenció en la DANA del mes de setembre que va afectar amb especial virulència a la comarca de la Vega Baixa. Una intervenció en la qual aquesta entitat va atendre més de 500 persones, es van gestionar 2.400 llits, es van realitzar 51 intervencions en vehicles sanitaris, es va coordinar a més de 213 voluntaris i es van rebre prop de 3100 crides.

Fora de les categories oficials, cal destacar el Premi Especial a la música del Cor de l'Eliana. La seua labor va més lluny de la simple activitat musical. És un projecte on la música es converteix en el nexe comú que genera un espai on compartir, conéixer, col·laborar…transcendint el treball purament coral i creant un vincle molt especial i enriquidor propiciat per la diversitat dels seus components. Els seus objectius, tenint com a base nuclear la música coral, com ja hem esmentat, s'articula a través de diversos vessants: pedagògica, cultural, inclusiva, de transmissió de valors i solidària, entre altres.