Una representació de 27 cooperatives valencianes ha inaugurat una escola de secundària en el llogaret de Sirivaram, en el districte d'Anantapur (Andhra Pradesh, l'Índia), construïda gràcies al suport d'estes organitzacions d'economia social de la comunitat. La iniciativa forma part del projecte «Una escola en Anantapur per a una vida digna», impulsat per les cooperatives i executat per la Fundació Vicente Ferrer (FVF), organització no governamental que compta amb un programa de desenvolupament en el sud de l'Índia.

El projecte transformarà la vida de 367 joves de la regió que provenen de famílies empobrides que es dediquen majoritàriament a l'agricultura i la ramaderia. L'escolarització dels seus fills i filles en un centre que compleix els estàndards de qualitat permet continuar impulsant la cultura de l'educació a la regió amb l'objectiu de garantir oportunitats de futur als més joves i trencar el cercle de pobresa.

Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, afirma que «Concoval està orgullosa d'haver obert la porta a la col·laboració del cooperativisme espanyol amb la FVF. Les cooperatives sempre hem tingut vocació transformadora i, per a això, no hi ha millor eina que l'educació: esta escola és un salconduit perquè quasi 400 joves de la zona més pobre de l'Índia amplien el seu horitzó de vida i es desenvolupen en llibertat».

Amb este projecte solidari, l'economia social valenciana reforça el seu compromís per a erradicar la pobresa i impulsar el desenvolupament global, humà i sostenible, en línia amb l'Agenda 2030, i dona continuïtat a la primera acció intercooperativa en la Comunitat Valenciana en matèria de cooperació internacional, gràcies a la qual, en 2017, 24 famílies sense recursos van poder abandonar per sempre les seues barraques de tova i fullaraca i accedir a una llar digna.

El president de les cooperatives agrícoles (COARVAL), Alejandro Molina, posa en valor «el conegut compromís de les cooperatives valencianes als nostres pobles. Ara estem fent el mateix que hem fet sempre, ajudar a les persones, però a 8.000 quilòmetres de distància. Veure la pobresa extrema de prop impacta. Ningú, en cap lloc, hauria de ser alié a una desigualtat tan gran. Esta escola en Sirivaram és el nostre gra d'arena per a fer d'este món un lloc millor per a viure».

Les entitats que han fet possible este projecte han sigut Caixa Popular, Caja Rural Central, Coarval, Cofrudeca, Cooperativa Comarcal La Vall d'Albaida, Anecoop, Coviñas, Cooperativa Agrícola Nuestra Señora del Oreto de L'Alcúdia (Canso), Utecamp, Coopego, La Viña, Rural San Vicente Ferrer de Benaguasil, Nulexport, Socapma, Cooperativa Elèctrica d'Alginet, Coinfer, Federación de Cooperativas de Consumidores y Usuarios de la CV, Federación de Cooperativas Eléctricas de la CV, Grupo Sorolla Educación, Florida Grup Educatiu, Povinet-Sercoval, Impulso Cooperativo, Fecovi, Fundación Txema Elorza, Caixa Rural d'Algemesí, Caixa Rural de l'Alcúdia i Caja Rural de Albal.

El projecte s'emmarca en l'Agenda 2030, contribuint als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): 2 «Fam zero»; 3 «Salut i benestar»; 4 «Educació de qualitat»; 5 «Igualtat de gènere»; 6 «Aigua neta i Sanejament»; i 17 «Aliances».