Els somnis estan perquè es facen realitat. És la màxima amb la que treballa la Fundación Pequeño Deseo, que des que va iniciar la seua trajectòria a l'any 2000 ha aconseguit que més de 5.000 xiquets i xiquetes amb malalties greus de tota Espanya -al voltant de 950 valencians- puguen veure complits els seus desitjos més il·lusionants. Només l'any passat van fer realitat 500 d'eixos somnis. I és que, segons recorden a la fundació, «a vegades complir el desig d'un xiquet és la seua millor medicina».

Entre eixos xiquets es troben Bilal, Natalia o Jairo, que compliren els seus somnis gràcies a la donació aportada per Caixa Popular amb la celebració del «quilòmetre solidari» a la Volta ciclista a Espanya.

Bilal, abans de posar-se malalt, jugaba a l'equip de bàsquet de Borriana, però mai havia vist un partit professional a la pista. Gràcies a Pequeño Deseo va presenciar el Valencia Basket-Iberostar Tenerife a la primera fila. A més, Bilal va conéixer als jugadors i, fins i tot, dinà a la zona VIP del pavelló.

A Natalia li encanten els gossets. Especialment els de raça pomerània. Un dia va obrir la porta de sa casa i allí va aparèixer Zuri. Semblava un peluix, però, era una gosseta real. Ara diu que mai se separarà d'ella.

«¿Quién vive en la piña debajo del mar?» Amb la seua frase més reconeguda va sorprendre el mateix Bob Esponja a Jairo a la seua habitació de l'hospital. A més, li va fer un regal molt especial: el seu amic el Loro Molón, que ara fa companyia a Jairo cada vegada que se'n va a dormir.

Estos són només tres exemples dels milers de somnis que ha fet realitat la Fundación Pequeño Deseo, que, entre els desitjos més originals als que s'ha enfrentat es troben debatre al Congrés dels Diputats, fer donuts per als companys de l'hospital o visitar la seu d'Unicef. «Cada xiquet i cada desig són tan diferents que les seues reaccions són variadíssimes. En general, en un primer moment ve la sorpresa i incredulitat. Alguns es queden muts de l'emoció! Després, al recordar-ho, ells i les seues famílies ens transmeten el seu agraïment i la seua estima», revela Marta Miró, coordinadora de la fundació a la Comunitat Valenciana, on treballa als hospitals de La Fe i el Clínic, ambdós a València.

Generen emocions positives

Estes accions, segons Miró, no només fan gaudir als xiquets de forma momentània, sinò que també aconseguixen ajudar-los en el seu procés de recuperació. «Complir un desig genera emocions positives que tenen un efecte enorme en el seu benestar i en la manera d'afrontar la malaltia. Este efecte pot perdurar fins nou mesos, tal i com vam poder comprovar al Primer Estudi sobre l'Efecte de les Emocions Positives», explica Miró, que recorda que estos somnis es fan realitat i ajuden també a curar les malalties.