Mans Unides València ha col·laborat un projecte a Nador (el Marroc) per a aconseguir que les dones i els xiquets en situació vulnerable d'esta ciutat puguen aconseguir els seus drets civils i tinguen accés a l'educació i la sanitat.

Nador és una localitat que compta amb uns barris molt deprimits, en els que les condicions de vida són molt precàries, ja que no tenen sanejament, aigua potable, recollida de fem i electricitat.

A esta localitat marroquina es viuen situacions dramàtiques. Dones, moltes d'elles mares, abandonades i solteres, han patit des de xicotetes una desvinculació matern- filial que ha provocat que arriben a abandonar als seus fills als carrers, on acaben exercint la mendicitat, i fins els venen en el mercat d'adopció il·legal.

En el projecte de l'ONG catòlica ha participat la cooperant de Mans Unides València, María Londero, qui afirma que «la dona a Àfrica, així com al Marroc, té set de drets que hui dia la seua societat li nega». I no li falta raó: la desocupació femenina està entre el 50 i 65%. Més del 62% de les persones majors de 15 anys són analfabetes i només el 29% de la població ha acabat els estudis elementals, mentre que el 6,2% accedeix a una formació professional.

La voluntària valenciana va estar al Centre Baraka de Nador i allí va conéixer a Amina, una assistent social que la va captivar. «Vaig tindre el privilegi de conéixer a Amina. Baraka significa benedicció, i realment és una benedicció per a la dona, els joves i xiquets trobar una ajuda pròxima per a solucionar els seus problemes». María Londero afirma que al centre s'ajuda a les mares a obtindre un llibre de família quan no el tenen, perquè «no és estrany que el marit, per qualsevol motiu, abandone la casa i a més negue eixe document a la seua esposa i fills. D'esta manera, perjudica els seus propis fills ja que els deixa sense identitat (legalment no existeixen) i per tant, no poden accedir a l'escolaritat, ni a la sanitat. A més, com solen mancar de solvència econòmica, els exposen a la marginació».

El Centre Baraka fa costat també a les dones que són mares solteres i que són repudiades per les seues pròpies famílies i la societat i tenen dificultats per a tirar avant. La cooperant valenciana assevera que «solen ser dones molt joves, a les quals el servei social proposa formació com a alfabetització, en el cas que no la tinguen, aprenentatge d'idiomes com l'espanyol, anglés i francés i formació professional en ocupacions com a cuina, pastisseria, guarderia, confecció, brodat a mà o a màquina».

María Londero relata que el va sorprendre gratament durant la seua visita al taller de costura «l'orgull amb el qual mostraven un vestit de núvia que havien confeccionat. S'ho va provar una de les joves i per a totes elles aquell moment era molt especial: reien satisfetes mostrant del que eren capaces».

Menjar diari i ajuda per als deures

El Centre Baraka amb el qual col·labora Mans Unides atén els xiquets mentre les seues mares estudien i els ofereix un menjar diari, ajuda per a fer els deures i els proporciona classes de suport als xicotets amb dificultats escolars. La voluntària destaca «el comportament educat i dòcil dels xiquets, esperant que en la seua taula estiguen tots asseguts abans de començar a menjar».