“Un estat de desnutrició és un factor de risc determinant, atés que augmenta exponencialment la vulnerabilitat enfront del coronavirus i les seues conseqüències. Els xiquets i xiquetes menors cinc anys podrien ser els primers a morir si el virus s'expandeix a països amb una alta càrrega de desnutrició”, explica Antonio Vargas, responsable de salut i nutrició d'Acción contra el Hambre. La gestió d'una epidèmia d'esta magnitud no sols fa perillar els sistemes de salut de molts dels països en els quals l'ONGD intervé, sinó també la producció i distribució d'aliments.

Acción contra el Hambre està preparant-se per a reforçar els seus programes de promoció d'higiene, distribució de kits d'higiene i suport als sistemes de salut en tots els països en els quals treballa. Això suposa garantir infraestructures d'aigua i sanejament en els centres de salut i reforçar la distribució de material com a màscares i guants per a protegir a personal sanitari. De la mateixa manera, si l'epidèmia del coronavirus es generalitza i repercuteix en les cadenes de producció d'aliments, serà necessari activar mecanismes de suport per a evitar la inseguretat alimentària en aquests països en desenvolupament.Rentada de mans, sabó i especial atenció a concentracions de persones refugiades i migrants

“És imprescindible una bona higiene per a frenar el contagi i, d'aquesta manera, no col·lapsar els sistema públic de salut”, exposa Pablo Alcalde, responsable dels programes d'higiene, aigua i sanejament d'Acción contra el Hambre. “L'experiència sobre el terreny ens ha demostrat que la promoció de la rentada de mans amb sabó és la intervenció més eficaç a l'hora de combatre la morbiditat, amb millors resultats que altres intervencions de salut preventiva i que qualsevol altra acció en matèria d'aigua, sanejament i higiene”, detalla Alcalde.

“Ens enfrontem a un virus que no coneixem, que no funciona com la grip perquè és més contagiós i per al qual només una bona higiene pot frenar la corba de contagis”, declara Alcalde. En els quasi 50 països on Acció contra la Fam treballa, la higiene és fonamental i clau per a frenar el contagi en epidèmies: “la promoció de la higiene ha passat a convertir-se en un component indispensable en pràcticament totes les intervencions d'aigua i sanejament, i molt especialment en emergències, on la població ha de concentrar-se en llocs amuntegats i sovint sense infraestructures de sanejament ni accés a utensilis bàsics per a la higiene”, detalla Alcalde. En aquest sentit, els llocs amb concentració de persones refugiades o migrants com les de Síria o Veneçuela podrien convertir-se molt prompte en escenaris d'alta transmissió comunitària.

Els xiquets i les xiquetes són un grup particularment important en els programes de promoció d'higiene i especialment en la rentada de mans, ja que els més xicotets solen ser un agent contaminant en ser més inquiets i estar en contacte amb nombrosos cossos que poden estar contaminats.La mortalitat podria ser major als països més pobres

Vargas adverteix que serà difícil dimensionar l'abast del virus en nombroses regions perquè manquen de recursos adequats per al diagnòstic: “serà complicat saber el nombre exacte de contagis per aquest virus, però cal suposar que la taxa de mortalitat serà més alta que la d'Europa i la Xina”. Vargas descarta les comparacions amb altres epidèmies que afecten recurrentment els països més pobres, com el còlera o l'ébola perquè tenen mecanismes d'infecció diferents. “Podria assimilar-se més - explica - a un virus com el de la pallola: també és respiratori i és bastant més contagiós però, a diferència del COVID-19 compta ja amb una vacuna eficaç”.