Mans Unides rep dels seus socis locals la sol·licitud de fons per a projectes d'emergència, amb la finalitat de cobrir les necessitats bàsiques dels pobles més oblidats. En tots els països en els quals treballa Mans Unides els sistemes sanitaris són febles o inexistents, i en molts casos les fonts d'ingressos de moltes persones són al carrer: venedors ambulants, posats€

Ara, en estar confinats, aquestes fonts d'ingressos han desaparegut, amb tot el que això comporta€ Mans Unides, en col·laboració amb els nostres socis locals, fa tot el possible per a arribar als més desfavorits. No podem oblidar que les conseqüències d'aquesta pandèmia seran molt més dures als països del Sud. Estes són algunes de les ajudes d'emergència ja enviades a Àfrica. Continuem fent arribar recursos a altres països africans, i també a Àsia i Amèrica Llatina.Hospital de Balambo

Mans Unides ha aportat 9.580 euros a l'hospital de Balambo, ciutat situada a l'interior d'Angola, on encara es ressenten els efectes de les dècades de guerra civil que han patit. En esta població viuen 164.000 habitants, té un nivell econòmic molt baix i els seus indicadors sanitaris són dolents i especialment preocupants en salut infantil amb una de les taxes de mortalitat més altes del món.

El cas de l'hospital de Balombo reflecteix la complicada situació a la qual s'està enfrontant un senzill hospital municipal amb molt pocs mitjans i amb una UCI insuficient per a fer front a esta crisi sanitària. Les Filles de la Caritat, que treballen fa 12 anys en aquest centre mèdic, ha sol·licitat a Mans Unides suport per a una acció d'emergència composta per mesures de sensibilització i prevenció del contagi i per l'adquisició de medicaments, concentradors i màscares d'oxigen per a reforçar i facilitar el treball en l'UCI.Població en risc de Lobito

Lobito és la quarta ciutat per població i la segona per importància econòmica d'Angola. És una ciutat que té gran activitat comercial i al costat d'este creixement van anar apareixent assentaments il·legals on manquen de serveis bàsics, i viuen, principalment, del que poden vendre.

Davant estes circumstàncies de confinament provocat per la pandèmia de Covid-19, des del 20 de març de 2020 el govern ha declarat l'estat d'alarma i, per tant, les restriccions de moviment que afecten directament estos assentaments marginals. S'han quedat sense la possibilitat de generar ingressos diaris i al no tindre accés a aigua potable, no poden mantindre una higiene adequada per a afrontar aquesta crisi sanitària.

Per això, el soci local Misevi (Missioners Seglars Vicencianos) ha seleccionat a les famílies més vulnerables i ha sol·licitat a Mans Unides ajuda per a treballar en dues línies d'acció gràcies a una ajuda d'emergència concedida per valor de 8.956 euros. La primera línia, durant el confinament, per a formació i sensibilització sobre el virus i mesures de prevenció (s'afavorirà l'accés a l'aigua i se'ls entregarà un kit de productes higiènics).

La segona línia serà per a després del confinament. En eixe moment se'ls facilitarà a les dones beneficiàries un kit (sabons, oli, lleixiu€) per a la venda ambulant. Això els permetrà començar a generar una altra vegada ingressos. També repartiran kits escolars per a alumnes en situació de vulnerabilitat.Detecció precoç i tractament Covid-19

Camerun és un dels països que té el sistema sanitari més feble del món. És, a més, una societat que ja està castigada per altres malalties endèmiques i ara s'ha d'enfrontar a la pandèmia de la Covid-19.

El projecte d'emergència està emmarcat a la ciutat de Kribi, al sud del país, més concretament en el barri de Talla, un assentament on els seus habitants manquen de les necessitats bàsiques. S'ha concedit una ajuda d'emergència de 31.370 euros.

Davant la situació d'inseguretat sanitària, l'ONG Insolafrica ha sol·licitat ajuda d'emergència per a l'adquisició de 3.000 test de diagnòstic ràpid de Covid-19, per a la formació de sanitaris i la contractació d'un tècnic de laboratori, una infermera i tècnic sanitari per al centre mèdic que coordinen. L'objectiu del projecte és detectar casos positius del virus n els col·lectius més vulnerables i evitar així, la propagació d'este.Prevenció i tractament en Karonga

Malawi és un dels països més pobres del món i en el qual la població s'enfronta diàriament a la desnutrició i a malalties com la sida, la tuberculosi i la malària. El projecte d'emergència aprovat per valor de 29.600 euros, se situa en Karonga, una ciutat fronterera (amb Tanzània i Zàmbia) situada al nord del país. Les seues característiques geogràfiques, la fan més procliu a la propagació de la Covid-19. A més, és una de les zones que menys ingressos té "per càpita" del país. Davant aquesta situació, la diòcesi de Karonga va constituir un comité de crisi per a combatre la pandèmia i evitar, en la mesura que siga possible, que afecte de ple als més desfavorits. Per això, va sol·licitar ajuda a Mans Unides i els va plantejar un projecte que abastara dues línies d'actuació.

D'una banda, prevenció i sensibilització (programes de ràdio, que permetran informar la població, i materials impresos sobre el contagi per coronavirus). I per un altre, una línia de tractament que consisteix en la compra de 23 concentradors d'oxigen i 6 generadors per als centres sanitaris de la seua influència. D'aquesta forma s'intenta salvar a 2.000 persones en cinc mesos.