Els carrers de les principals ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana no s'ompliran aquest dissabte, com és tradicional, d'activitats infantils, música, artesania i degustacions de xocolates i cafés. La crisi del coronavirus ha obligat a les ONGD valencianes a cancel·lar els actes programats per a celebrar el Dia Mundial del Comerç Just, però se sumen e a la commemoració que té lloc simultàniament en tot el planeta, demanant que, en l'estratègia d'eixida d'aquesta crisi global, es prioritzen els drets de totes les persones, el consum responsable i la defensa del medi ambient.

"La crisi sanitària ha mostrat la vulnerabilitat del nostre sistema econòmic, que deixa a massa persones arrere, en condicions indignes, sense les seues necessitats bàsiques cobertes. Davant aquesta situació és més necessari que mai el comerç just, que continua garantint preus i salaris dignes a les persones que produeixen el que consumim, i respecte als seus drets humans i laborals, visquen on visquen", ha explicat Carles Xavier López, portaveu del Grup de Treball de Comerç Just de la Coordinadora Valenciana d'ONGD.

El moviment del comerç just agrupa empreses i ONGD de tot el món que treballen des de fa més de 60 anys amb un model econòmic alternatiu, que a més del pagament d'un preu just per les matèries primeres i els productes elaborats que comercialitza, garanteix el pagament d'una prima a les comunitats productores que es reinverteix en serveis essencials per a la comunitat com la sanitat i l'educació, i en la millora productiva de les petites empreses. Més d'un milió d'entitats productores a petita escala organitzades en 75 països de tot el món formen part ja d'aquest moviment.

Al costat d'aquest model econòmic, el comerç just treballa per a impulsar la igualtat entre dones i homes en l'activitat econòmica, la protecció del medi ambient i el respecte als drets laborals, garantint, entre altres coses, que en l'elaboració dels productes que porten el seu segell no s'ha emprat treball infantil o treball esclau, que continua estant present sobretot en part de la producció agrícola mundial, especialment en sectors com el cacau, el café i el cotó amb el qual es fabrica la nostra roba.Malgrat el coronavirus

L'activitat de les ONGD i entitats de comerç just s'ha vist afectada en gran manera pel coronavirus però, com molts altres sectors, continuen treballant per a adaptar-se a aquesta situació. Les botigues físiques que hi ha en la Comunitat Valenciana -en ciutats com València, Alacant, Algemesí, Port de Sagunt i Oriola- romanen tancades encara que ja treballen per a obrir quan estiga garantida la seguretat per a la ciutadania i voluntariat. La venda continua, en tot cas, a les botigues online de les ONGD, en algunes grans superfícies, supermercats, herbolaris i botigues de productes ecològics.

L'impacte és més desigual entre les cooperatives i les comunitats productores als països empobrits dels quals provenen productes com el café, el cacau, el sucre, els tes, les peces de vestir, artesanies i articles de decoració que es fabriquen i distribueixen sota els segells de comerç just.

Les activitats agrícoles es mantenen, encara que amb algunes dificultats logístiques en la distribució de productes per les restriccions a la mobilitat i el tancament de fronteres internacionals. Quant a la producció d'artesania, la major preocupació està en els tallers situats en les grans ciutats, com Delhi o Bombai a l'Índia, molt afectats pel confinament.

Malgrat les dificultats, moltes organitzacions de comerç just s'han bolcat a col·laborar amb les comunitats a les quals pertanyen: han fet donacions als centres de salut, han preparat kits d'alimentació bàsics, han fet campanyes de sensibilització per a minimitzar les conseqüències de la malaltia, i la major part d'elles s'ha posat a fabricar elements de protecció individual, com a màscares o gels desinfectants, per al seu personal i per a la població en general. L'objectiu de les cooperatives i empreses de comerç just ha sigut prevaldre, per damunt de tot, la cura i la salut de les persones.

“Per tot això -explica Carles Xavier López-, el suport al comerç just que podem donar com a persones que consumim de manera responsable és més necessari que mai. Treballem amb comunitats l'alternativa de les quals a aquesta activitat econòmica és, en molts casos, la caiguda en la pobresa extrema en països on no existeixen sistemes de protecció social com el nostre. Són productes que podem continuar trobant a les nostres ciutats, i que ara tenen més demanda que mai, com és el cas del xocolate”.

“El comerç just és un instrument molt poderós de cooperació internacional i lluita contra la pobresa. No podem oblidar que més de 700 milions de persones a tot el món no aconsegueixen eixir d'ella, encara que tinguen treball, i que sis de cada deu persones pobres treballen en l'agricultura. El comerç just ofereix un model regulat a nivell internacional, viable i testat per a fer front a aquesta realitat”, afig el portaveu.

Consum responsable

A la Comunitat Valenciana, impulsen el comerç just i el consum responsable ONGD com ACOEC, Càritas Diocesana de València, Ceral, Ecosol, la Tenda de Tot el Món, Fundació Novessendes, Oxfam Intermón, Petjades i Solidaritat Internacional-PV. Aquestes entitats volen fer hui una crida a la població perquè faça un consum més responsable.

“Els alts nivells de consum actual, no sols provoquen una perillosa deterioració mediambiental, sinó que a més encoratgen fenòmens com la deslocalització d'empreses per a produir en països amb menor renda on hi ha menys regulacions i en els quals els sindicats o estan prohibits o la seua acció no és completament lliure. Això, provoca pobresa per als qui estan en les últimes baules de la cadena, però també al nostre país. Davant aquesta situació, totes i tots tenim la responsabilitat i el poder de consumir d'una altra manera, perquè respectant els drets de totes les persones, visquen on visquen, també protegim els nostres drets”, conclou López.