«La memòria dels sentits» és un dels 10 projectes premiats en la 26 edició de les Ajudes a Projectes Interassociatius, una iniciativa de la Fundació Horta Sud amb el suport de Caixa Popular i el Grup Ugarte Automoción. Esta convocatòria té com a objectiu principal afavorir la participació ciutadana i enfortir el teixit social de la comarca de l'Horta, contribuint a la realització de projectes de desenvolupament cultural, social o educatiu entre associacions. Eva Méndez, coordinadora del projecte, ens explica quins són els objectius.

P Quin és l'objectiu del projecte «La memòria dels sentits»?

R L'objectiu principal del projecte és millorar la salut física, mental i el benestar dels i de les residents de la Residència La Marxadella de Torrent. Mitjançant diverses activitats volem ajudar a millorar i mantenir les capacitats funcionals i cognitives bàsiques, retardant, en la mesura del possible, la seua pèrdua. Així, indirectament, complim un altre objectiu: els familiars dels residents es beneficien de les millores que experimenten les persones majors. Un altre objectiu important consisteix a promoure l'intercanvi intergeneracional. Les persones voluntàries de les diferents associacions participants en el projecte, entre les quals es troben persones en risc d'exclusió social, ofereixen el seu temps i participen en les activitats, intercanviant així coneixements, experiències i vivències amb les persones residents.

P Quines associacions formeu part del projecte i com va nàixer la iniciativa?

R Tres associacions torrentines sense ànim de lucre formem part del projecte: l'Associació de veïns i veïnes El Vedat, Artic (Associació d'Alcohòlics Rehabilitats de Torrent i Comarca) i Solidaritat Torrent. Una bona combinació de diferents circumstàncies va ser l'origen d'aquest projecte. Les tres associacions ja ens coneixíem i havíem treballat juntes amb anterioritat com a entitats membres de la Federació d'Associacions ciutadanes de Torrent i comarca, com per exemple en 'La feria agrícola solidaria', diverses campanyes de reforestació del bosc, el projecte 'Vestint il·lusions' o la trobada anual de les associacions del dia dels veïns i veïnes. En el cas del projecte 'La memòria dels sentits', des de les tres associacions hem aportat el que veníem fent fins ara i hem adaptat les nostres activitats a les necessitats de les persones residents de 'La Marxadella'. Estem convençudes que juntes, unint forces i experiències, podem fer moltes més coses i arribar a més ciutadans i ciutadanes. Quan vam plantejar la nostra proposta a la residència van respondre amb entusiasme.

P Quins aprenentatges esteu tenint gràcies al fet de treballar en xarxa?

R El treball en xarxa és fonamental per a enfortir el teixit associatiu de qualsevol ciutat o poble. El moviment associatiu és una expressió de la riquesa social, un impuls per a la participació de la societat civil, i resulta fonamental per al desenvolupament de la societat i la convivència. Tot poble o ciutat necessita tenir un teixit associatiu fort, dinàmic, obert a la participació i a la col·laboració ciutadana. És molta important que la xarxa associativa estiga formada per associacions que es coneguen entre si, que ajunten esforços, treballen juntes i col·laboren conjuntament. En definitiva, un teixit associatiu que estimule a la ciutadania perquè siga més participativa i compromesa.

A Torrent, per exemple, és admirable el treball i la il·lusió amb la qual tots els col·lectius i associacions de la ciutat desenvolupen la seua tasca, de forma desinteressada i sense ànim de lucre. Treballant en xarxa hem aprés que junts podem fer més coses i tenim molta més força.

L'ajuda i la solidaritat és imprescindible perquè necessitem l'experiència, els coneixements i la participació de totes les persones. A més, el suport de les institucions públiques i els patrocinadors també resulta essencial per a poder dur a terme el nostre treball.

P Quines són les principals accions i activitats previstes en el projecte?

R Tallers de memòria, balls de saló, pasodobles, cantem i recordem cançons populars, elaboració de bunyols i xocolata, recopilació de fotografies antigues, exposició de fotografies i històries de vida, manualitats, taller de begudes saludables, taller d'hort urbà, estimulació dels sentits...

P Com heu readaptat el projecte a conseqüència de la crisi?

R A conseqüència de la crisi del Covid-19, hem hagut de readaptar el projecte a les circumstàncies tan excepcionals que estem vivint. Les persones residents són persones majors i per tant un grup molt vulnerable, per això hem d'actuar amb molta cura i prevenció. Hem plantejat diverses activitats que es poden dur a terme durant el confinament, com potser el conta contes i altres activitats de lectura o conversa online amb les persones residents. Fer una abraçada o fer una xocolata amb bunyols no és possible ara mateix, però tot arribarà. Quan la situació canvie, posarem en marxa totes les activitats programades amb moltíssima il·lusió.

P Quins són els principals reptes de treballar amb persones majors?

R Des de les associacions hem de donar-li molta importància al nucli familiar, als vincles afectius i a les relacions socials en la tercera edat. Actualment hi ha moltes persones majors que viuen soles, aquesta soledat no desitjada dels nostres majors és molt difícil, i acaba tenint un impacte perjudicial en la seua salut.

Cal tindre una actitud solidària i positiva amb un mateix i amb els altres. El voluntariat, el treball en xarxa i la sensibilització ciutadana són molt importants per a canviar la societat i tindre en compte els drets i les necessitats de les persones majors i de la resta de col·lectius vulnerables. Hi ha actituds i valors que contribueixen a la convivència, com són l'empatia, l'altruisme, el respecte, la tolerància, la igualtat, la generositat, l'equitat... valors que podem aprendre quan treballem amb persones majors. Uns valors que han sigut fonamentals durant el confinament i la pandèmia. Estem aprenent molt per part de les persones internes en la residència, i també dels professionals i del personal sanitari que cuiden de les persones internes i, en general, dels nostres majors.

P Què estan aprenent les persones residents de la La Marxadella?

R Les experiències vitals dels majors són una font molt valuosa de coneixement. Volem compartir el nostre temps amb les persones majors i aprendre de les seues experiències de vida. Amb la vellesa perdem capacitats físiques i cognitives, però no la capacitat d'aprendre, de ser feliços, de gaudir i de somriure.

Gaudir d'una vida activa és un dels millors estímuls per millorar l'estat d'ànim i les capacitats mentals dels majors. Tenir una actitud positiva, sentir-se una persona activa que forma part de la societat, així com mantenir relacions socials saludables, són condicions imprescindibles per a un envelliment un poquet més satisfactori. Millorar la qualitat de vida de les persones majors és un repte de la nostra societat moderna. L'Organització Mundial de la Salut ha assenyalat que "s'han afegit anys a la vida, ara hem d'afegir vida als anys.