Emprendre un negoci en l'actual període d'incertesa, provocat per la crisi sanitària, social i econòmica del coronavirus, es fa encara més complex i arriscat. Malgrat això, quatre emprenedores han posat en marxa els seus projectes gràcies al programa 'Dóna Emprén', desenvolupat per la Fundació Novaterra i Caixa Popular, amb la col·laboració de Tandem Social.

La presentació dels quatre primers projectes va tindre lloc durant la inauguració del local d'una d'estes emprenedores, Tatiana Requena. La seua idea de negoci, 'Bajo el arbol', és un espai situat a València per a la maternitat, la família i la criança sostenible. «No tinc receptes màgiques per a ser mares i pares perfectes, només busque acompanyar a reconéixer que tu eres el millor per al teu fill», destaca Tatiana.

'Cocoa' és la marca d'Ileana Font, dissenyadora gràfica i il·lustradora, inspirada en la seua iaia, «una dona apoderada per al seu temps, que va exercir com a mestra i va voler que totes la seua filles i netes estudiaren, i el va aconseguir». Una botiga online de dissenys i il·lustracions propis que té com a eix conductor «visibilitzar a dones importants de la història, fomentant la igualtat d'oportunitats així com altres causes com la cura del medi ambient i espècies en perills d'extinció», destaca l'emprenedora.

'Maka y Olé' és el tercer de les emprenedories de Patricia Azpelicueta, dedicat a la venda online de Moda Activista. Una moda que «es preocupa no sols per ser sostenible, orgànica i ètica, des dels materials utilitzats; sense contaminació ni explotació laboral; sinó també amb un fort compromís social i ètic amb diferents causes», explica Patricia. «'Maka y Olé' representa una manera de viure, una manera de pensar, que representa la lliure expressió de qui eres i et posiciona enfront del món», afig entusiasmada. Patricia ha volgut destacar «al grup humà més enllà del banc i la fundació. Perquè sense les persones que hi ha darrere no haguera sigut possible».

Finalment, 'Isabele Acosta Integración y Acción' ofereix programes empresarials i personals adaptats «a esta nova societat líquida», mitjançant tallers, xarrades i sessions individuals i grupals de coaching, oferint estratègies actuals per a gestionar els continus canvis i aprendre a fluir amb la incertesa. «El meu projecte busca satisfer les necessitats personals i empresarials proposant una mirada diferent que permeta adaptar-se a aquest entorn canviant», destaca Acosta.

«El fàcil ho hem fet nosaltres. El difícil ho heu aconseguit vosaltres», va destacar el director de Responsabilitat Social Corporativa i Relacions Institucionals de Caixa Popular, Paco Alós. «La nostra filosofia és ajudar a les persones, vengen d'on vinguen, sobretot a les dones, que si fora pel canal financer habitual no tindrien aqueix suport. Tot això ho fem perquè la nostra visió com a empresa no és guanyar com més diners millors sinó ser l'entitat financera valenciana amb major implicació i impacte social», va concloure Alós.

Estes quatre dones emprenedores han pogut arrancar els seus projectes gràcies al Programa d'Emprenedoria de Novaterra i el finançament de Caixa Popular. Un programa inspirat pel programa de microcrèdits del Nobel de la Pau Muhammad Yunus, després de la seua visita a València de la mà de Tandem Social fa ara dos anys.

En l'actualitat altres sis nous projectes es troben ja en ple desenvolupament dels seus models de negoci, i altres set dones en fase llavor incipient. «Una convocatòria que es manté oberta a totes les dones que vulguen emprendre i no tinguen els mitjans necessaris amb l'objectiu d'incrementar progressivament el nombre de projectes, ajudant a afavorir la inserció social i laboral d'emprenedores», va destacar Wilma Mosnma, presidenta de Novaterra.

«Una banca social i solidària»

Segons el director general de Caixa Popular, Rosendo Ortí, «esta decisió s'emmarca en els valors del nostre model de banca cooperativa, social, solidària i de proximitat. Un model diferent, dirigit cap a una cultura que promoga la igualtat entre les persones i de gènere. En l'àmbit extern, col·laborem amb diferents entitats i associacions que representen a la dona i que treballen per apoderar-la, visibilitzar el seu paper en la societat i reivindicar els seus drets en l'àmbit empresarial, cultural o educatiu».