Eva Luna és coordinadora del projecte «Inspira't, voluntariat ambiental» i ens explica quins són els objectius d'esta iniciativa.

Quin és l'objectiu del projecte i com va nàixer la iniciativa?

El projecte 'Inspira't' va sorgir en 2013, en un context de crisi econòmica, per a donar resposta a la falta d'oportunitats de formació adaptada i ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual. El projecte que presentem ara, 'Inspira't, voluntariat ambiental', implica un nou repte perquè suposa que les persones voluntàries amb discapacitat intel·lectual es convertisquen en formadors i formadores. L'objectiu és que traslladen els seus coneixements dins d'aquest àmbit a altres persones amb discapacitat intel·lectual, amb la intenció de que en el futur siguen aquestes últimes les que es convertisquen al seu torn en formadores i impulsores de canvis. També es pretén promoure el seu apoderament personal, així com millorar els seus currículums i, per tant, les seues oportunitats d'ocupació.

Quines associacions i entitats formeu part del projecte?

Les associacions que participen en el projecte són el Patronat Intermunicipal Francisco Esteve, impulsor del projecte 'Inspira't', Proyecto Empar, associació a la qual acudeixen les persones que rebran la formació, Plena Inclusió, que donarà suport sobre formació del voluntariat i la Fundació Limne, que col·laborarà en la realització d'activitats i cedirà les instal·lacions per a dur-les a terme. En total, tres persones de l'equip 'Inspira't' seran les encarregades d'impartir la formació, juntament amb una persona de suport. Rebran el curs 10 persones amb discapacitat intel·lectual de l'associació Proyecto Empar.

Perquè es tan importat el treball en xarxa entre diferents col·lectius?

Treballar en xarxa suposa la suma d'esforços entre diferents associacions, compartint coneixements i experiències, generant riquesa i promovent nous punts de vista. El fet de treballar amb diferents associacions ajuda a donar millors respostes a una necessitat i tindre un major abast en l'assoliment d'objectius. Es tracta, per tant, de coordinar-se, complementar-se i construir.

Quines són les principals accions del projecte?

Les accions en les quals hem centrat aquest projecte d'una banda s'emmarcarien a iniciar a les persones amb discapacitat intel·lectual en el voluntariat mediambiental, entenent en què consisteix i compartint experiències amb altres persones voluntàries que realitzen activitats de voluntariat mediambiental a Manises. D'altra banda, ens centrarem a sensibilitzar als i les participants sobre alguns dels problemes ambientals davant els quals poden actuar des del seu entorn més pròxim, com són l'aigua, el canvi climàtic, els residus i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Quins beneficis ens reporta el contacte amb la natura?

El contacte amb la naturalesa té beneficis tant a psicològicament, ja que disminueix l'estrés i la sensació de tancament, com físicament, perquè promou l'activitat física i millora la respiració. D'altra banda, permet prendre consciència de l'entorn i conéixer plantes, animals i arbres, potenciant així el respecte i l'empatia. En el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual, els ajuda a eixir de les situacions rutinàries i possibilita la realització d'activitats que no es poden dur a terme en el dia a dia.

En quines zones o espais teniu previst realitzar les vostres accions?

La formació teòrica s'impartirà en les instal·lacions del Proyecto Empar, situades en el nucli urbà de Manises. Les accions de sensibilització a la ciutadania, per altra banda, es duran a terme en diferents punts del municipi de Manises. Finalment, amb la col·laboració de la Fundació Limne, es realitzarà una activitat al Parc Fluvial de l'entorn natural de Quart de Poblet.

La ciutadania està conscienciada sobre la importància de preservar els espais naturals?

Si bé és cert que cada vegada més la ciutadania està conscienciada sobre el respecte cap al medi ambient, encara ens trobem amb situacions que posen de manifest la necessitat de continuar promovent accions d'educació ambiental. Per aquest motiu, amb aquest projecte pretenem conscienciar sobre la importància de protegir, conservar i respectar els espais verds, ja siguen els parcs i jardins dels nostres municipis, o un espai protegit com és el Parc Fluvial del Túria a Manises i Quart de Poblet.