«L'equip mèdic de l'hospital muntat per a cobrir l'emergència provocada pel cicló Idai va atendre moltes urgències de traumatologia, maternitat, pediatria i cirurgies. Una gran experiència amb un ensenyament: és imprescindible que la farmàcia s'instal·le prèviament, perquè estiga muntada abans que comence a treballar el personal sanitari, amb la finalitat de portar un control exhaustiu de l'estoc i garantir la seua correcta gestió», afirma Antonio Mateu, farmacèutic desplegat a Participar activament en el desplegament d'aquest hospital i dotar-lo de medicaments i material sanitari ha sigut un dels grans assoliments de Farmamundi este 2019.

També a Moçambic, va desenvolupar diversos projectes de post emergència centrats en cobrir les necessitats bàsiques de les famílies més afectades, amb subministraments de kits alimentaris, higiènics, d'abric i accions per a millorar l'accés a l'aigua i al sanejament.

Farmamundi ha aconseguit en 2019 millorar la salut de 1.432.750 persones gràcies al desenvolupament de 88 projectes i intervencions en 14 països. En total, s'han invertit 8.121.517,75 d'euros en projectes de cooperació, acció humanitària i educació per a la transformació social. «Promovem l'enfocament de prevenció i desenvolupament de capacitats, com la millor eina per a evitar el col·lapse dels sistemes de salut, en coordinació amb les autoritats públiques de salut locals, per a contribuir a la seua governança i sostenibilitat, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, amb enfocament de drets humans i un model de gestió orientat a resultats», afirma el director general de Farmamundi, Joan Peris.

88 projectes de salut

A més de l'esforç realitzat per a atendre l'emergència a Moçambic, l'Àrea Logística Humanitària va aconseguir subministrar 43.343 quilograms de medicaments i material sanitari a través de 420 enviaments a 45 països del món. Entre ells, destaquen les dotacions a centres de salut, dispensaris i hospitals d'Algèria, Bolívia, Costa d'Ivori, Guinea Equatorial, l'Iraq, l'Iran, Malawi, el Senegal, Sierra Leone, Sudan, Veneçuela i Iemen, entre altres països.

També destaca l'intens treball realitzat en el segon any d'execució dels convenis amb l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) a Guatemala, El Salvador i el Perú. «Des de l'organització hem impulsat altres 52 accions de cooperació amb les quals hem enfrontat la violència contra les dones en totes les seues manifestacions i millorat els serveis públics d'atenció primària en salut, la seguretat alimentària i nutricional i l'accés al sanejament i a l'aigua potable de milers de persones a Amèrica Llatina i Àfrica», prossegueix Peris.