Les dones i xiquetes afrodescendents s'enfronten cada dia a Espanya i en molts altres llocs del món a múltiples formes de discriminació per la seua raça, sexe, gènere, nacionalitat, estatus migratori o condició social d'un altre tipus.

Unes problemàtiques que van des de les manifestacions quotidianes de racisme fins a les barreres a l'hora d'accedir al mercat laboral o a llocs de responsabilitat en tots els àmbits. En el context actual, la pandèmia accentua les formes de desigualtat i discriminació que pateixen, estant per tant, en situació de major vulnerabilitat enfront dels impactes de la Covid-19.

Per a visibilitzar esta realitat, l'organització Moviment per la Pau-MPDL llança un vídeo en el qual quatre dones afrodescendents parlen sobre diverses situacions a les quals s'enfronten diàriament, però també reflexionen sobre les seues aportacions a la societat, les seues potencialitats i sobre el caràcter resilient d'aquest col·lectiu al llarg de la història. Una producció audiovisual que compta amb el finançament del govern valencià, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

D'altra banda, i com és habitual en les últimes edicions d'este dia, el dissenyador valencià, José Daniel Murillo, ha sigut l'encarregat d'elaborar la imatge oficial que acompanya a la campanya, en esta ocasió baix el lema "teixint aliances”.

El vídeo introdueix la commemoració anual del Dia Internacional de la Dona Afrodescendent, que té lloc cada 25 de juliol. L'origen d'este dia es remunta a l'any 1992, data en la qual 400 dones de 32 països d'Amèrica Llatina i el Carib es van reunir en la Primera Trobada de Dones Afrolatines, Afrocaribenyes i de la Diàspora celebrat a República Dominicana per a crear aliances i afrontar la discriminació racial des de la perspectiva de gènere.

Esta commemoració s'emmarca, a més, en el Decenni Internacional per als Afrodescendents (2015-2024), proclamat per l'Assemblea General de les Nacions Unides en la seua resolució 68/237 i que atorga gran importància a la promoció i protecció dels drets de les dones afrodescendents.

Generar aliances i crear consciència

Entre els objectius d'esta celebració anual es troba ampliar aliances i crear consciència sobre els estereotips de gènere i raça que pateixen les dones afrodescendente a tot el món. Així com celebrar els assoliments i la resistència de dones i xiquetes que enfront de la discriminació estructural i malgrat les barreres i l'exclusió, han deixat petjades inesborrables en la ciència, l'esport, el dret, la família, les arts, la política, l'activisme, etc.

Tercera edició a València

En 2019, Moviment per la Pau-MPDL i l'Equip del Decenni Afrodescendent a Espanya van commemorar este dia en el Centre del Carme Cultura Contemporànea (CCCC), amb la projecció del curtmetratge "Black or Llatina", de la mà del seu guionista i productora, l'actriu colombiana Karent Hinestroza. Prop de dues-centes persones van assistir a l'esdeveniment, entre elles, quatre regidores de l'Ajuntament de València: Maite Ibáñez (PSOE), Lucía Beamud i Luisa Notario (Compromís) i Paula Llobet (Partit Popular).

L'acte també va comptar amb un debat sobre la situació de drets humans de les dones afrodescendents a Espanya, en el qual tres dones defensores van llançar recomanacions per a promoure la participació igualitària d'este col·lectiu en l'esfera pública, política, cultural i econòmica a la Comunitat Valenciana.