Com naix Isabele Acosta Integración y Acción?

Fa quinze anys, vaig formar una empresa de Consultoria Administrativa, amb el meu soci en aquell moment César Uzcátegui, vam tindre molta receptivitat i vam créixer per a diferenciar-nos amb el mercat. Decidim ampliar els nostres serveis, i va ser quan ens formar-nos a l'Escola Internacional de Certificació de Coaching Ontològic, amb Rafael Echeverria referent mundial en esta disciplina. Fa dos anys arribe a València, en la cerca de procurar una millor qualitat de vida per a mi i per al meu fill, decidisc d'acord amb la meua experiència i coneixements dedicar-me al que sé i m'apassiona: fer costat a les persones a transformar-se. Començament el meu pla de negoci per més d'un any, fins que, al febrer inici la meua marca personal Isabele Acosta Integración y Acción, que serà reconeguda per integrar en les persones, les accions que els permeten generar noves realitats.

A qui va dirigit la seua emprenedoria?

El meu projecte va dirigit fonamentalment a persones i organitzacions, basat en la disciplina del Coaching Ontològic, proposant dinàmiques de transformació. En l'actualitat estic oferint el programa que es denomina Empresa Activa, que té l'objectiu de motivar i ajudar a l'equip humà de la companyia, aconseguint que les persones troben la seua motivació dia a dia per a créixer professionalment i desenvolupar la seua labor de la millor forma possible. Per a les persones tinc tallers vivencials i sessions individuals de coaching, totes elles enfocades en el moment històric mundial que estem vivint. Per a això vaig dissenyar els tallers vivencials on els participants aprenen estratègies per a manejar la incertesa i viure la seua nova realitat. Des d'eixe espai brinde l'oportunitat de traspassar els bloquejos que es manifesten en l'àrea afectiva, laboral, educativa i cultural. La meua pròpia experiència vivencial d'arrancar una emprenedoria durant esta pandèmia em va inspirar a desenvolupar el programa: començar pel final, mostrant pas a pas com per a emprendre no existeix el temps perfecte per a començar. Sí esperes que arribe eixe moment que consideres perfecte mai avançares cap a l'assoliment dels teus objectius.

En setembre tinc uns programes que van dirigit a associacions i fundacions que fan costat a persones en situacions de vulnerabilitat, on podran aprendre que no importa les experiències viscudes, sempre podràs tornar a començar.

Què és el coaching ontològic?

Podem començar amb una analogia, en el món esportiu el coaching es desenvolupa quan una persona entrena a un individu o equip portant-lo a nivells d'acompliment que el per si mateix no era capaç d'aconseguir, els esportistes necessiten una persona que li done els lineaments per a complir els seus objectius i que es basen fonamentalment en el coneixement de la persona que el porta a complir el seu objectiu, són persones que tenen un coneixement que l'atleta no té. El coaching ontològic exactament fa el mateix, però els utilitza en la vida quotidiana en l'àmbit familiar, social, afectiu, laboral i empresarial. Este tipus d'intervenció és una pràctica que sorgeix del discurs de l'ontologia del llenguatge i porta el segell d'ontològic inspirat en una interpretació del fenomen humà, a través d'ell s'aconsegueixen produir experiències d'aprenentatges que anomenem de caràcter transformacional on l'ésser que érem canvia, es modifica i comencem a veure i interpretar la vida de manera diferent i a respondre enfront d'ella també de manera diferent.

Quin creu que és el seu valor diferencial?

Oferir una proposta ontològica que busca la coherència entre llenguatge, emocions i cos, els tres elements que constitueixen l'ésser. S'inicia amb una conversa formulant preguntes poderoses que permeten la reflexió, t'escoltes, t'escolte, en escoltar-te reconeixes d'acord amb el que estàs dient, que et limita per a canviar. És un espai de confiança i confidencialitat, que et dona llibertat d'organitzar les teues idees i concepte. Amb el coaching aconsegueixes minimitzar el temps, dinamisme i adquirir noves competències que et permeten ser més efectiu. És un procés d'aprenentatge, no és un procés terapèutic.

Quin paper ha exercit en la teua emprenedoria la Fundació Novaterra?

Cal destacar, en la meua condició d'immigrant vaig acudir al Servei Jesuïta de Dona Migrant SJM els qui em van derivar a la Fundació Novaterra per a entrar en el programa dona Emprèn, la qual cosa em va permetre tindre accés al finançament de Caixa Popular. Com vaig comentar anteriorment el meu projecte s'inicia en plena pandèmia. Van ser molts els interrogants que van sorgir, sí seguir avant, reestructurar o posposar. Gràcies a la Fundació Novaterra. que em brindà el suport i la motivació per a seguir avant, la contenció de les meues companyesa i a Caixa Popular este projecte és possible. M'ompli d'alegria pertànyer al primer grup d'emprenedores que naix d'esta bella iniciativa.

I el mentor en tot el procés?

Al llarg de l'elaboració del pla de negocis comptem amb diferents mentors que ens donen suport en les diferents àrees. No obstant això, tenim un mentor personal en el meu cas és José Hernández especialista en l'àrea de Banca i Finances, la qual cosa ens va permetre tindre una empatia molt especial, perquè els dos venim de l'àrea financera administrativa. El seu suport incondicional, sense dates ni horaris sempre disposat a donar-me suport en totes les situacions que se'm van presentar, és un valor incalculable. En l'actualitat em continua acompanyant en el meu projecte.

Quins plans té n el futur?

En l'actualitat estic en la cerca d'aliances estratègiques amb col·legues i empreses, estic donant a conéixer la marca, treballant a poder brindar a les persones les estratègies per a poder manejar-se a partir d'hora amb la incertesa com a part de la seua vida. Finalment ser l'efecte multiplicat de la meua forma de vida, no es comença de zero. El que eres, saps i pots donar sempre t'acompanyarà. Ho dic jo que vaig poder seguir en plena pandèmia.