Datos Solidarios ha posat el Big Data a l'abast del Tercer sector. La col·laboració amb empreses és un element clau per a les entitats socials com la Fundació Ángel Tomás- FISAT. Especialment per al programa d'inserció sociolaboral Somos Parte que es desenvolupa a València, Alacant, Castelló i Cartagena. Gràcies al suport de les empreses és possible establir línies de responsabilitat social, oferir experiències laborals, mentoring, tallers especialitzats, entre altres recursos, que milloren la intervenció dels projectes.

No obstant això, el procés d'elaborar una base de dades veraç amb dades de contacte actualitzats, filtrades per categories, activitats econòmiques, àrees d'actuació, etc, segons les necessitats de cada projecte, és un treball en el qual cal invertir molts recursos, «un treball sempre a mitjà fer per la falta de temps i de personal dedicat a això», reconeixen des del programa.

Datos Solidarios ha revertit aquest problema gràcies a l'aplicació de la tecnologia. «El problema era que, fins ara, la cerca de possibles col·laboradors era completament manual, lenta i poc eficient. Des de Datos Solidarios hem ajudat a automatitzar la recollida de dades de les empreses, reduint el temps de setmanes a minuts i augmentant considerablement el volum de dades obtingut», expliquen des de l'ONG.

«Amb la nova aplicació tenim a un només clic un llistat d'empreses que a priori reuneixen els requisits necessaris per a proposar-los diferents actuacions ja siga pràctiques d'alumnes/as, visites a les seues instal·lacions o altres col·laboracions», indiquen des del programa.

Un any d'experiència

Datos Solidarios va nàixer fa un any. És una iniciativa per a ajudar altres ONG i projectes socials a aprofitar al màxim les dades i la tecnologia. «Utilitzem les mateixes tècniques i algorismes que utilitzen les empreses en el seu dia a dia, per a intentar ajudar al fet que les ONG milloren el seu funcionament i aconseguisquen ser més efectives», expliquen.

Al capdavant de Datos Solidarios estan dos joves valencians emprenedors que han decidit emprar part del seu temps i els seus coneixements a ajudar al fet que el tercer sector compte amb eines tan essencials com és l'anàlisi de dades per a millorar la seua gestió. Arturo Miquel és graduat en Física i treballa com a analista de dades en una consultora tecnològica.

Miguel Penades va estudiar un bootcamp (curs intensiu) de programació a Hong Kong i acumula diversos anys d'experiència treballant com a programador a Àsia.