Els reptes de present i de futur de la solidaritat valenciana es van posar sobre la taula en la Primera Trobada sobre cooperació i solidaritat. Cooperar en la nova normalitat que va organitzar l'Agència Alberto Pla-Projectes de Comunicació Social el 23 de setembre. Una jornada en la qual van prendre la paraula representants de les principals institucions valencianes i organitzacions de la societat civil i que es va poder seguir en xarxes socials amb l'etiqueta #encuentrocooperaciónvalenciana.

La directora general de Cooperació, Xelo Angulo, la diputada de Cooperació, Mentxu Balaguer, el president del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela i la presidenta de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, Lourdes Mirón, van ser els protagonistes d'aquesta trobada moderada pel fotògraf i periodista Alberto Pla i que va girar entorn de sis temàtiques principals com les prioritats de la cooperació i l'adaptació al Covid-19, la cooperació en temps de crisi, el cinqué aniversari dels Objectius de Desenvolupament Sostenible o la importància de la sensibilització ciutadana i la comunicació en cooperació.

Després d'elles, les participants reflexionaven entorn del futur de la cooperació valenciana i es produïa un intercanvi d'opinions molt gratificant en el qual la directora general de Cooperació, Xelo Angulo, es comprometia a "facilitar-li les coses al sector, amb el marc normatiu que estem establint i que estem negociant”. Ella recordava, en referència als casos de corrupció de l'anterior legislatura i englobats sota el cas 'cooperació', més conegut com a 'Cas Blasco'", que “venim d'una època complexa, ens hem hagut d'encotillar molt perquè estàvem parlant de diners sagrats, que era els diners de tots els valencians, però en aquests moments estem en una fase de negociació per a millorar el marc jurídic i facilitar a les entitats tot el seu treball”.

Xelo Angulo responia així a unes paraules de Lourdes Mirón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, en les quals indicava: “Ens agradaria que la cooperació fora més senzilla de fer. Sabem que administrativament és molt complexa, hi ha moltes travar burocràtiques que impedeixen que puguem fer una intervenció més àgil. Llavors, l'objectiu que ens hem marcat és cooperar millor i d'una manera més senzilla. Que dins de cinc anys puguem fer, tot el que volem fer, en menys temps”.

Mirón agregava que “en el sector intentem posar-nos metes realistes. Dins de cinc anys haurà passat ja la legislatura actual. L'any passat ens vam marcar el compromís d'arribar al 0,4% d'inversions en cooperació en aquesta legislatura. M'agradaria que aqueix compromís es poguera complir perquè, en cas contrari, serà impossible arribar a aqueixos grans objectius que ens plantegem d'erradicar la pobresa…” Una petició que tant Xelo Angulo com la diputada de Cooperació, Mentxu Balaguer, es comprometien a assumir, dins de les possibilitats i les dificultats del context actual marcat per la covid-19.

En aquesta línia, Mentxu Balaguer assegurava que la Diputació de València, des de l'àrea de cooperació internacional, “també volem consolidar aqueix compromís, esperem aconseguir dins de cinc anys aqueix 0,7% en cooperació, en companyia d'aqueix 0,7 dels ajuntaments, d'entitats, empreses… i això haurà sigut possible si en aquests cinc anys la ciutadania normalitza que la cooperació internacional forma part del seu dia a dia per a construir aqueix món més igualitari, més just, sense pobresa, que totes i tots desitgem i pel qual treballem”.

Per part seua, el president del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela, augurava “una cooperació més forta, més consolidada, que deixe darrere etapes recents més fosques”. Ell agregava que desitja que “tothom, des de les administracions, les ONGD, siguem capaces de posar en valor allò que mereix la cooperació valenciana i que aqueixa percepció arribe a la ciutadania i, per tant, que aquest treball important es valore”.

“Evidentment, desitgem que, a tots els nivells possibles, es poguera complir amb el 0,7% destinat a cooperació. I, des del punt de vista més particular del Fons desitgem que el nombre de socis puga augmentar en els pròxims anys”.

El debat va finalitzar amb una foto per al record d'aquests quatre protagonistes de la cooperació valenciana i també en el lliurament, per part de la directora general de Cooperació, Xelo Angulo, del llibre “Cooperació valenciana. 30 anys transformant el món”, que l'Agència Alberto Pla-Projectes de Comunicació Social va editar al gener de 2020 per a la Conselleria Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.