La campanya Pobresa Zero de 2020, impulsada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD, ha creat el test ‘PZR’ , una iniciativa que pretén cridar l’atenció sobre les desiguals que està produint la pandèmia generada per la covid-19, i posar en evidència que l’emergència sanitària afecta especialment a les persones amb menys recursos.

La prova ‘PZR’ és un test gratuït i online que pot realitzar-se a través de la web www.pobresazero.org i consisteix a respondre quatre qüestions clau. En cas de fer-ho correctament, s’obté un resultat positiu que garanteix que la persona que s’ha sotmés a la prova està informada sobre la magnitud que la pobresa té actualment en el món.

Les més de 180 ONGD, entitats socials, sindicats i universitats adherides a Pobresa Zero, a més de ressaltar els efectes socials de la pandèmia, busquen posar el focus en què esta situació representa una oportunitat per a reconstruir el món des dels drets humans i la solidaritat.

Així es fa constar en el manifest de la campanya d’enguany en afirmar-se que «no podem tornar a la mateixa ‘normalitat’. És necessària una redefinició i un canvi profund i global en el sistema». En eixe comunicat també s’insta a les autoritats que es complisquen els acords internacionals en matèria de justícia social i s’assignen pressupostos suficients per a implementar les polítiques socials que la crisi del coronavirus requereix, com també es facilite la transició a un nou model econòmic enfocat en les cures, la vida digna i la sostenibilitat del planeta.