El Centre del Carme Cultura Contemporània i el Comité Antisida de València celebren el pròxim 23 d’octubre la tercera edició del Vihsibles Festival, la cita cultural per la visibilitat de la salut sexual, el VIH i la diversitat.

En dos passes respectuosos amb les mesures protocol·làries enfront de la covid-19, el claustre gòtic del centre d’art comptarà amb les actuacions del grup de música urbana LGTBI Les Baixes Passions, la vedette contemporània Liz Dust, l’actor i comediant Eduardo de l’Olmo, les performances del Col·lectiu Drag King España i l’activista Norma Mor acompanyant l’espectacle de Flamenc Queer. La gala estarà conduïda per la periodista especialitzada en sexualitat Noemí Casquet, escriptora i divulgadora en xarxes socials.

Amb esta proposta lúdica i gratuïta el Comité Antisida de València busca visibilitzar la salut sexual i el VIH des d’una perspectiva preventiva, inclusiva i transformadora per a les persones. En la seua tercera edició consecutiva, la trobada s’ha convertit en un acte de reivindicació de la diversitat sexual i de gènere de referència a la ciutat de València, que compta en la seua programació amb artistes de reconeguda labor artística i activista a tot l’Estat espanyol. L’edició passada va comptar amb un total de 5.000 assistents, convertint-se així el Vihsibles Festival en un dels esdeveniments més ben acollits del Centre del Carme durant l’any 2019.

Un any més, el lema del festival és I = I (en anglés O=O), una equació basada en criteris científics aplicable també en el social, per a trencar amb els mites relacionats amb el VIH. «Indetectable = Intransmissible» vol dir que les persones amb VIH, que tenen càrrega viral indetectable estan saludables i no poden transmetre el VIH a altres persones.

L’expressió «càrrega viral» fa referència a la quantitat de virus en sang que té una persona amb VIH. Esta és un indicatiu de l’estat de salut: a major càrrega viral, major deterioració del sistema immunitari. La presa dels actuals antiretrovirals redueix els nivells de virus progressivament, de manera que una persona amb VIH pot disminuir la seua càrrega viral fins a fer-la indetectable, després de prendre la medicació durant els primers mesos. El control mèdic rutinari al qual se sotmeten les persones amb VIH els permet conéixer i mantindre el seu estat d’indetectabilitat.