Oxfam Intermón comença a comercialitzar una gamma d’aliments procedents de xicotetes explotacions agrícoles de la Comunitat Valenciana de manera ètica i sostenible.

Baix la denominació Terra Mare Compromís Local, la iniciativa, segons assenyala l’ONGD, té el doble objectiu de fer costat a xicotetes empreses i cooperatives nacionals compromeses social i mediambientalment i respondre a una demanda creixent d’estàndards de producció ètics per part de les persones consumidores.

Oxfam Intermón trasllada d’esta forma a l’àmbit nacional un compromís de dècades amb el comerç just, plasmat en la venda de productes procedents d’Àsia, Amèrica i Àfrica que beneficia a més de 38.000 persones.

El responsable de comerç just d’Oxfam Intermón, Paco Juan, assenyala que «la nostra contribució serà posar al servei de consumidors i consumidores tota la nostra experiència a aconseguir condicions justes i dignes per a les persones que integren tota la cadena de producció agroalimentària, des de la producció, passant per la recol·lecció fins al punt de venda»,

Juan afig que «volem que les i els agricultors reben un preu just, un preu que faça que el camp tinga futur enfront del panorama actual i que evite el tancament d’aquesta mena d’explotacions familiars que estan desapareixent durant els últims anys».

El nou projecte va començar este mes de novembre amb la comercialització, a través de la botiga online d’Oxfam Intermón, de taronges ecològiques produïdes a València per productors i productores de Punt de Sabor, una iniciativa creada per la Unió de Llauradors per a impulsar l’agricultura social i ecològicament sostenible. Altres productes s’aniran incorporant a la iniciativa en els següents mesos.

A més, una part del preu pagat servirà per a fer costat a l’ONGD Llauradors Solidaris, que porta prop de 20 anys realitzant una important labor d’inserció laboral per a persones amb dificultats per a trobar ocupació, moltes d’elles migrants. l’organizació valenciana forma a les persones, les assessora, els aconsegueix els contactes amb els productors i s’assegura del compliment de la legalitat i la defensa dels drets de totes elles.

Unió de forçes

Punt de Sabor, La Unió, Llauradors Solidaris i Oxfam Intermón unixen les seues forces per a defensar un medi rural més rendible i ecològic, per a generar oportunitats per a persones en risc d’exclusió i per a sensibilitzar als consumidors i consumidores sobre aquestes qüestions.

Les taronges són de varietat autòctona i de temporada, es recullen de manera artesanal i en dos o tres dies passen dels arbres a la taula. «No es cultiva en grans plantacions, no ve de l’altre costat del món, i ni tan sols requereix contenidors refrigerats», explica el responsable de Comerç Just d’Oxfam Intermón.

«Les persones consumidores són cada dia més exigents des del punt de vista ètic», diu Paco Juan. «Busquen productes i empreses que puguen garantir que no hi ha explotació ni abusos en la seua cadena de producció o entre els seus proveïdors. Som cada vegada més i cada vegada més exigents», afirma.

Oxfam Intermón porta més de 25 anys treballant en Comerç Just. Mitjançant una retribució justa, un respecte dels drets socials i mediambientals i una generació d’oportunitats per a persones en situació de vulnerabilitat, l’ONGD ha comprovat que s’aconsegueixen canvis sostenibles.