El Nadal és una bona época de l’any per a regalar productes de Comerç Just. Torrons d’agricultura ecològica, on a les varietats clàssiques afegim un torró a la pedra fet amb emplafona o l’elaborat amb tòfona negra d’hivern de Terol o el Te de Nadal amb espècies i fruites de xicotetes plantacions de l’Índia no poden faltar a la nostra taula. També trobem les propostes de cistelles i lots per a regal d’empresa.

Sense lloc a dubte triomfen els pijames Veraluna per l’alta qualitat del cotó orgànic amb els quals estan fets per cooperatives de dones de l’Índia. I als quals s’han unit els calcetins també Bio i procedents de l’Índia i d’una xicoteta empresa familiar de Turquia que produeix baix els criteris del Comerç Just.

I és l’època de més venda d’artesania, productes únics perquè serà difícil trobar-los en altres botigues i perquè amaguen històries de vida que et podem contar: pesebres artesans del Perú i El Salvador, bosses i moneders, bijuteria, mocadors, veles, decoració, jocs, instruments musicals ètnics, cistelles,… fets amb Justícia.

Una altra opció que també es pot trobar en la majoria de botigues de Comerç Just, com les 75 pertanyents a les organitzacions de la CECJ i les seues 17 botigues online, és la cosmètica elaborada amb matèries primeres naturals i de Comerç Just com l’argà de la cooperativa de dones Tighanimine del Marroc o el karité de Burkina Faso. Enguany estan triomfant com a regal els xampú sòlids com el de baobab i coco. A més la majoria d’estos productes s’elaboren en un laboratori d’Alacant.

També tenim a les botigues de Comerç Just contes, llibres i jocs que treballen l’educació en valors, com els de l’editorial navarresa Ekilikua. La novetat per a este Nadal és el joc ‘El misteri de les dones invisibles’, amb el qual traure a la llum a importants dones de diferents èpoques i cultures que inexplicablement romanen amagades o oblidades.

En el cas concret de la Tenda de Tot el Món els productes estrela són sense cap dubte els dàtils Medjoul, les espècies za’atar el cous cous integral i el freekeh que és un blat verd torrat, els quatre productes de cooperatives de dones de Palestina que hem comercialitzat en el projecte de cooperació ‘Sostenible, igualitari i just. Consumeix local, consumeix Palestina’.

La gent pot pensar que són productes més cars que els del comerç tradicional. Això és cert? Per a poder afirmar això cal comparar productes similars, és a dir, amb productes de qualitat, i en alimentació d’agricultura ecològica certificada i d’origen, llavors fins i tot els productes de Comerç Just poden ser més barats. El tèxtil de gran qualitat i cotó ecològic certificat, com el cas dels pijames que parlàvem abans, té fins i tot un millor preu que els que trobem similars en llenceries. A més sempre ens quedarà la pregunta si estem disposats a pagar el preu que permeta a les persones que han produït eixe producte no sols cobrir costos o malviure, sinó també rebre un pagament que els permeta viure amb dignitat i accés a serveis.

Per què de Comerç Just?

El Comerç Just fa front a la realitat de les productores i productors més desfavorits de països del Sud d’una manera global, ja que no sols garanteix un salari i condicions de treball dignes, sinó que a més garanteix que no hi haja explotació infantil, que hi haja igualtat entre dones i homes, que es prefinance sense interessos les compres amb un compromís a llarg termini, que es respecte el medi ambient, que el funcionament de les organitzacions siga democràtic, que s’invertisca part dels beneficis en millores sanitàries, educatives i d’infraestructures per a tota la comunitat, i que els productes siguen de qualitat.

Per tot això el Comerç Just és molt més que un salari digne a fi de mes, ja que permet per exemple, que una dona de l’Índia que cus roba després d’una assemblea diga emocionada que s’ha escoltat per primera vegada la seua opinió; o que una dona d’Uganda productora de café visca emocionada com ha pogut portar al seu fill a la Universitat amb els diners del seu treball en el cafetal; o aconsegueix que una dona palestina es transforme de tal manera que passe en uns anys de no poder eixir de casa sola ni a comprar, a ser una dona que munta una cooperativa i ajuda a altres dones a defensar els seus drets.

A la Tenda de tot el món a Sagunt podem trobar tota mena d’articles de Comerc Just per a regalar en Nadal i Reis. Des de jocs infantils fins a tèxtils d’elaboració sostenible, passant per aliments d’agricultura ecològica certificada i d’origen amb preus molt atractius.