Quan i per què es va crear One Day Yes?

L’associació es constitueix en 2015 per a donar suport a l’escola ecològica Twashukuru Eco School que havia fundat Omar Islam Alí més de deu anys arrere. Durant eixe temps Omar, natural de l’illa de Lamu a Kenya i establert a Califòrnia, manava les remeses per a poder mantindre la ecoschool amb l’alimentació a les xiquetes i xiquets diària i els salaris del personal local. Era un projecte xicotet i familiar dependent de la figura del seu fundador que mantenia econòmicament gràcies al seu treball a Califòrnia com a músic. Quan es funda One Day Yes, Omar deixa de viure als EUA i torna a la seua illa natal, a Lamu, per a encarregar-se de la gestió del projecte i és One Day Yes i els seus socis i sòcies els qui es converteixen en els finançadors d’aquest. Des de llavors l’ ONG no ha parat de treballar en la sensibilització i captació de sòcies i socis que amb les seues aportacions donen suport al manteniment d’aquesta. One Day Yes ha realitzat diferents actes i esdeveniments benèfics, organitza viatges al projecte i compta amb suports com el de Caixa Popular per a cobrir les despeses.

Quins objectius heu aconseguit?

Que es puguen contar i mesurar són molts en aquests cinc anys, des de la implantació i desenvolupament del Programa de Nutrició gràcies a la subvenció de l’Ajuntament de Sagunt, fins a la creació d’un hort ecològic, la implementació del mètode Montessori, l’adquisició d’una barca pròpia com a mitjà de transport necessari a l’illa on no hi ha cotxes, fins a la consolidació dels viatges de turisme responsable i voluntariat que esperem es torne a obrir aquest estiu. Però el més important és aconseguir donar estabilitat laboral a l’equip de treballadors locals que són 12 i donar l’oportunitat als xiquets i xiquetes de l’escola al fet que puguen ser xiquets, que reben l’atenció que mereixen, tant educativa com nutricional i sanitària que a vegades les seues famílies no els poden donar i que puguen jugar i rebre tot l’amor i afecte que els toca en aquesta època de la infància tan important per al desenvolupament vital d’una persona fins als 6 anys d’edat.

Quines són les principals dificultats a les quals vos enfronteu i com ha afectat l’actual situació sanitària al vostre àmbit d’actuació?

La principal dificultat en aquests temps de pandèmia és la caiguda de socis i sòcies que amb les seues col·laboracions donen una seguretat al projecte, el que suposa menys ingressos, però les despeses en terreny continuen sent les mateixes ja que estem fent molt esforç per a no acomiadar al personal local i mantenir els sous i el programa de nutrició encara que l’escola haja estat tancada per la pandèmia més de 9 mesos. Hem mantingut el programa de nutrició i cada setmana hem repartit packs de menjar a les famílies de les xiquetes i xiquets de Twashuru per a garantir almenys uns mínims en seguretat alimentària. La covid per sort està impactant de manera menys agressiva quant a la salut, però a escala econòmica les conseqüències són tremendes perquè parlem de famílies que viuen amb una economia diària i en moltes ocasions del turisme que va a l’illa i que en aquest temps ha deixat de viatjar.

Que ha suposat l’aportació dels treballadors de Caixa Popular per a la vostra organització i en quantes persones ha tingut impacte?

L’aportació dels treballadors de Caixa Popular és de gran ajuda perquè ens permet garantir els desdejunis a l’escola ara que s’ha tornat a obrir, i compensar la reducció de diners que hem tingut per la baixa de sòcies i socis que, donada la crisi que vivim, no poden continuar i han hagut de retallar despeses. Així que amb l’ajuda de Caixa Popular es beneficien de manera directa uns 70 xiquets i xiquetes que cada matí reben l’aportació nutricional, dissenyat pel Programa de Nutrició de la Universitat Cardenal Herrera-CEU. Recordem que molts d’aquests xiquets i xiquetes només mengen quan venen a l’escola perquè les seues famílies estan en situació de vulnerabilitat total. Així que l’aportació alimentària que reben en Twashukuru és el seu manteniment diari i d’aquesta manera ho reforcem, a més del menjar, reben el desdejuni diari amb els nutrients que necessiten per a eixir de la malnutrició. L´ajuda també conta com a beneficiaris indirectes més de 300 persones perquè afecta de manera directa a les famílies.

Quins són els vostres propòsits per a aquest 2021?

Els propòsits per a 2021 és seguir amb el nostre treball en Twashukuru EcoSchool, apostar pel programa de nutrició que podem continuar desenvolupant gràcies al Ajuntament de Sagunt que el finança des de l’any passat i a l’ajuda de Caixa Popular que des dels inicis ens ha recolzat en diferents maneres. Tornar a recuperar els viatges a terreny i, quan la pandèmia ho permeta, tindre presència de nou a la ciutat de València amb esdeveniments varis per a poder visibilitzar el treball que fem a Kenya.