El Festival de Cinema i Drets Humans "Humans Fest" de València acull l'estrena mundial de "El jardí de les roses", l'última pel·lícula documental de el jove director valencià Alberto Pla. Una cinta de 40 minuts de durada en la qual s'analitza, des de diverses veus i testimonis, l'assassinat dels coneguts com "màrtirs de la UCA", entre ells, cinc espanyols amb el rector, Ignacio Ellacuría, al front.

Un succés que va tenir lloc el 1989 a El Salvador, però segueix vigent, i de plena actualitat, ja que el passat dia 3 de febrer el Tribunal Suprem d'Espanya va ratificar la condemna de l'Audiència Nacional de 133 anys de presó a un dels implicats, el llavors coronel, i viceministre de Seguretat, Inocente Montano.

La pel·lícula documental va ser rodada a Espanya i El Salvador entre 2016 i 2020. Hi participen valencians i valencianes com el magistrat i president de la Fundació per la Justícia, José María Tomás, el vicepresident de l'Associació d'Antics Alumnes de el Col·legi Sant Josep, Alejandro Mañes o la cooperant a El Salvador, durant 30 anys, Ascensión Ruiz. Doncs, cal recordar que l'esmentada associació d'Antics Alumnes forma part de l'acusació particular contra Inocente Montano.

El film aporta nous recursos audiovisuals d'arxiu i el valent testimoni de José María Tojeira: Director de l'Institut de Drets Humans de la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas (IDHUCA). També participen expandilleros i excombatents amb testimonis que aprofundeixen en la importància de l'educació per sortir de la violència i en la desestructuració que aquesta última ocasiona en l'ésser humà.

Aquesta estrena mundial de "El jardí de les roses" tindrà lloc el proper dijous, dia 11 de febrer, a les 18 hores, a la SGAE (C / Blanqueries, 6) de València. Però per assistir, a causa de les limitacions d'aforament per la pandèmia de la covid-19, cal confirmar l'assistència mitjançant la pàgina web oficial de l'Humans Fest.

Per a aquelles persones que no puguin assistir de forma presencial, la pel·lícula documental es projectarà també en directe per Streaming. L'estrena comptarà amb la presència, i presentació inicial, de la directora general de Cooperació de la Generalitat Valenciana, Xelo Angulo, així com amb un debat posterior amb la participació de el director de l'documental, Alberto Pla, el director de l'Humans Fest, Samuel Sebastián , i el president de la Fundació per la Justícia, José María Tomás i Tío.