Càritas és una organització que està en constant procés de millora per tal d’adaptar-se als canvis de la societat i als nous temps, buscant prioritzar l’autonomia i dignitat de les persones vulnerables en els seus processos d’acompanyament. Una mostra d’esta actualització i millora és la substitució dels economats, i de les estigmatitzades cues de gent, per una targeta de prepagament que facilita l’adquisició d’aliments de forma directa en els comerços locals.

Esta Targeta Solidària es va crear conjuntament amb Caixa Popular amb una primera prova pilot a Càritas Interparroquial de Cullera, a través de l’oficina de l’entitat bancària a Sueca.

Es tracta d’unes targetes prepagament nominatives que s’entreguen a famílies amb una quantitat assignada, segons les seues necessitats i el nombre de membres que la formen. Les famílies firmen un document en el qual es comprometen a fer un ús responsable, presentant els tiquets de compra i participant en diferents cursos i tallers.

La Targeta Solidària contribueix a eliminar altres carències com l’adquisició de producte fresc, que no era viable als economats, contribuint a una millora important en la qualitat de l’alimentació. A més, fomenta l’autonomia d’estos col·lectius perquè puguen acudir als seus comerços de barri, reforçant les seues capacitats. També protegeix la seua intimitat i dignifica l’ajuda, facilitant la normalització d’aquests processos. Tot açò permet als voluntaris donant més valor a altres treballs com l’acompanyament de les famílies.

En estos últims mesos de confinament aquest sistema ha permés poder recarregar les targetes periòdicament i inclús amb més freqüència si era necessari, donant resposta a una problemàtica real.

La implantació de la targeta està consolidada i és una realitat en diverses poblacions com Moncada, Gandia, Cocentaina, la Canyada o Benissa.